Košarac: Neophodna nova odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva

17.07.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Košarac: Neophodna nova odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva

U Bosni i Hercegovini je trenutno u primjeni, u mnogim segmentima prevaziđena odluka o kvalitetu naftnih i tečnih goriva.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ističe da je neohodno donijeti novu odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva u BiH, što je uvjet za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, saopćeno je iz resornog ministarstva.

"Usvajanje nove odluke o kvalitetu naftnih tečnih goriva ključni je uslov za okončanje pregovora za pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Nova odluka će omogućiti da se postojeće stanje u oblasti plasmana tečnih naftnih goriva na domaćem tržištu uredi te da se donese propis koji bi na jedinstven način regulisao ovu oblast na teritoriji cijele BiH", naveo je ministar Košarac tokom današnjeg online sastanka novoformirane radne grupe za izradu nacrta te odluke.

Na ovom sastanku koji je organizirao Košarac analizirane su dosadašnje aktivnosti u vezi s izradom odluke te je usaglašeno da institucije koje imaju njihove predstavnike u radnoj grupi, u narednom periodu dostave Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH komentare i prijedloge na Nacrt spomenute odluke, koje će radna grupa razmatrati na narednoj sjednici.

Učesnici sastanka su bili članovi radne grupe - predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnog ministarstva trgovine, Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije te Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao i Instituta za standardizaciju BiH, Instituta za metrologiju BiH i Instituta za akreditovanje BiH.

U Bosni i Hercegovini je trenutno u primjeni, u mnogim segmentima prevaziđena odluka o kvalitetu naftnih i tečnih goriva, podsjetio je ministar Košarac i dodao da je u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama i međunarodnom praksom u oblasti standardizacije, obaveza nadležnih institucija da rade na konstantnom podizanju kvaliteta naftnih tečnih goriva koja se plasiraju na tržište, kao i da usklađuju propise u vezi s tim.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti