Košarac: Popis u bh. poljoprivredi krajem 2023. godine

18.01.2021. 16:05 / Izvor: Fena
Košarac: Popis u bh. poljoprivredi krajem 2023. godine

Košarac je kazao da je u vezi s popisom poljoprivrede napravljena finalna informacija koja će biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je da će popis bosanskohercegovačke poljoprivrede najvjerovatnije biti izvršen u septembru 2023. godine na temelju jedinstvene metodologije, uz potpuno uvažavanje entitetskih nadležnosti te angažmana ministarstava poljoprivrede i institucija koje se bave popisom.

To je kazao danas na sastanku s pomoćnikom federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nijazom Brkovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisom Pašalićem s kojima je razgovarao o zaštiti domaće proizvodnje i mnogim drugim temama.

Košarac je kazao da je u vezi s popisom poljoprivrede napravljena finalna informacija koja će biti predložena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

" Popis bi bio ozbiljan 'input' za projektovanje određenih politika na nivou entiteta za poticanje rada prerađivačkih kapaciteta", kazao je Košarac.

On  je naglasio da su danas razgovarali i o zahtjevima udruženja poljoprivrednika te je istakao da uslovi nikada nisu bili optimalni.

" Međutim, sve je to politička igra određenih struktura iz RS-a, i to se manifestuje u Bijeljini, a da pri tome, oni koji to zagovaraju, nisu posao rješavali dok su bili na tim pozicijama", istakao je Košarac.

Naglasio je da nema viškova u primarnoj proizvodnji, ali da je došlo do poremećaja u cijenama te da za to postoje statistički podaci.

" Uvoz mesa goveda u BiH je smanjen za pet hiljada tona, mesa svinja za 3,5 hiljada tona, a izvoz goveđeg mesa iz BiH je povećan značajno. Također izvoz voća i povrća je povećan za 8,5 posto", naglasio je Košarac, te dodao da su potpuno posvećeni zaštiti domaćih proizvođača u BiH.   

Košarac je kazao da su danas razgovarali i donošenju odluke o praćenju stanja na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i mjerama za unapređenje poljoprivrednih proizvođača.

" To je odluka na temelju koje bi sve nadležne institucije bile uključenje u analizu potreba za eventualno uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje. To bi značilo da bi sva udruženja u BiH zajedno sa entitetskim ministarstvima analizirala stanje na tržištu na osnovu čega bi Vijeće ministara BiH donosilo određene mjere", pojasnio je Košarac.

Nakon usvajanje te odluke, rekao je, mogli bi legalno, u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima, pokrenuti postupke eventualne zaštite domaće proizvodnje i mjera ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih prehrambenih artikala.  

Pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Nijaz Brković kazao je da su na sastanku razgovarali i o uspostavi IPARD agencije na nivou države.

" Već je formirana radna grupa koja radi mjesec dana. IPARD agencija je značajna za povlačenju sredstava  iz EU", kazao je.

Brković je također naglasio da su razgovarali i o poljoprivrednom popisu koji je posljednji put urađen 1961. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti