Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac: Saradnjom svih nivoa vlasti odgovoriti na izazove u domaćoj privredi

14.04.2020. 08:13 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizovao je jučer videokonferenciju s ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH Šemsudinom Dedićem, te predstavnicima kompanija koje posluju u mesnoj industriji.

Košarac je izrazio podršku mjerama entitetskih vlada i resornih ministarstava u cilju ublažavanja posljedica epidemije koronavirusa na domaću poljoprivredu. Naglasio je da je potpuno posvećen zaštiti domaće privrede, naglasivši da će njegova politika, kao resornog ministra, ići upravo u tom pravcu u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH.

Tokom videokonferencije razgovarano je o problemima u mesnoj industriji, s fokusom na ostvarene viškove proizvodnje i mogućnost njihovog plasmana na tržište. Konstatovano je da je neophodno uspostaviti jasnu i kontinuiranu komunikaciju između proizvođača i prerađivača mesa kako bi se na efikasniji način mogli rješavati uočeni problemi.

Zaključeno je da će resorna entitetska ministarstva na temelju egzaktnih podataka o prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH dostaviti spiskove proizvođača koji ostvaruju višak proizvodnje, u cilju pomoći domaćim poljoprivrednim kapacitetima.

Košarac je naglasio da će od Ureda za veterinarstvo BiH zatražiti da u koordinaciji sa nadležnim tijelima u Federaciji BiH i Distriktu Brčko ubrza proces ukidanja vakcinacije protiv klasične svinjske kuge. Naglasio je da je Republika Srpska u tom pogledu završila svoj dio posla. Precizirao je da će nakon realizacije ove mjere biti omogućen nastavak izvoza svinjskog mesa u Makedoniju, što će značajno olakšati posao domaćim privrednim proizvođačima. 

Učesnici današnje videokonferencije izrazili su podršku nastojanjima ministra Košarca da se u komunikaciji i saradnji svih nivoa vlasti u BiH odgovori na postojeće izazove u domaćoj privredi. Istaknuto je da će se nastaviti sa ovakvim modelom komunikacije, te najavljeno da će naredni sastanak biti održan za desetak dana, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti