Košarac: Sektor bh. turizma od 2010. do 2019. imao rast od 250 posto

11.03.2021. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Košarac: Sektor bh. turizma od 2010. do 2019. imao rast od 250 posto

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je na Međunarodnoj turističkoj berzi Berlin, najvećem sajmu turizma na svijetu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je na Međunarodnoj turističkoj berzi (ITB) Berlin, najvećem sajmu turizma na svijetu, koji se ove godine od 9. do 12. marta održava u virtuelnoj formi zbog pandemije COVID-19.

Na ovogodišnjem sajmu, koji okuplja ključne aktere iz oblasti putovanja, turizma i ugostiteljstva, registrovano je više od 15.000 izlagača, te organizovano niz različitih događaja, okruglih stolova, intervjua i prezentacija sa više od 500 govornika.

Košarac je govorio na panel diskusiji o oporavku turizma u postpandemijskom vremenu pri čemu je podsjetio da je u godinama prije pandemije u BiH zabilježen značajan rast u sektoru turizma, od 2010. do 2019. za čak 250 posto.   

"Turizam može biti top sektor u BiH, prvenstveno zbog prirodnih ljepota koje imamo. Pozivam sve turiste da, kada to epidemiološki uslovi dozvole, posjete Banju Luku, Trebinje, Sarajevo, Mostar, te da se uvjere u ljepote naših rijeka Drine, Une, Neretve i da uživaju u obilasku četiri nacionalna parka. Imamo ozbiljne domaćine u zimskim sportovima, olimpijske planine Jahorinu i Bjelašnicu. Kao što znate, 1984. bili smo domaćini 14. zimskih olimpijskih igara, a gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo bili su domaćini EYOF-a. Respektabilni su i kapaciteti za razvoj vjerskog, ruralnog i zdravstvenog turizma", poručio je Košarac.

Naglasio je da je turizam privredna grana koja je najviše pogođena pandemijom COVID-19, te da će oporavak zahtijevati kreativne politike, primjenu dobrih praksi iz zemalja okruženja, te adekvatnu regionalnu saradnju i komunikaciju.

Po njegovim riječima, proces vakcinacije i imunizacije od ključnog je značaja za zaštitu zdravlja stanovništva i oporavak turističkog sektora.

"Nažalost, u potpunosti sam nezadovoljan implementacijom mehanizma COVAX, s obzirom na činjenicu da građani BiH još nisu dobili vankcine, iako smo osigurali novčana sredstva za to. Takva praksa je nedopustiva i potrebno je više solidarnosti. Moramo imati jednak pristup i tretman, kako bi sve zemlje mogle na adekvatan način da izvrše proces vakcinacije i imunizacije stanovništva", istakao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti