Košarac: Strateški pristupiti razvoju Nacionalnog parka "Sutjeska"

06.11.2020. 14:29 / Izvor: SRNA
Košarac: Strateški pristupiti razvoju Nacionalnog parka 'Sutjeska'

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac danas je na Sutjesci izjavio da treba strateški pristupiti razvoju Nacionalnog parka "Sutjeska".

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac danas je na Sutjesci izjavio da treba strateški pristupiti razvoju Nacionalnog parka "Sutjeska".

Nakon razgovora sa predstavnicima Nacionalnog parka "Sutjeska" Košarac je izrazio zadovoljstvo opredjeljenjem lokalnih vlasti Foče, kao i Republike Srpske, da turizam bude jedna od privrednih grana koje će se razvijati.

Ističući prirodne resuse Foče za turizam, Košarac je rekao da rezultati fočanske bolnice ohrabruju i da ih treba afirmisati u cilju razvoja zdravstvenog turizma na ovom području.

Kada je riječ o posljedicama pandemije virusa korona na turistički sektor, Košarac je rekao da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa entitetskim vlastima i međunarodnim institucijama nastoji dati odgovarajući odgovor na ovaj problem.

"U tom kontekstu u razgovoru sa međunarodnim organizacijama prepoznato je ovo pitanje i imam uvjeravanja da će USAID i neke druge međunarodne organizacije plasirati finansijska sredstva za saniranje posljedica virusa korona u turizmu", naveo je Košarac.

On je istakao da postoje inicijative za donošenje strategije razvoja turizma u BiH.

"Ona može biti donesena isključivo na osnovu ustavnih nadležnosti oba entiteta i zajedničkog nivoa", rekao je Košarac i zaključio da nacionalni parkovi, a u BiH su ih četiri, treba da imaju svoje mjesto u tom kontekstu.

Zamjenik direktora Nacionalnog parka "Sutjeska" Zoran Čančar rekao je da je na sastanku razgovarano o razvoju turizma u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, prilikom izrade strateških planova za razvoj turizma potrebno je uzeti u obzir normalne okolnosti, ali i vanredne, kao što je to sad situacija zbog pandemije virusa korona.

On je dodao da je ove godine u Nacionalnom parku "Sutjeska" bilo dosta investicija uz pomoć Vlade Republike Srpske i EU.

Navodeći da je dosta ovogodišnjih posjeta otkazano, Čančar je naveo da će Nacionalni park "Sutjeska" ovogodišnju turističku sezonu privesti na zadovoljavajućem nivou, između ostalog i zbog velikog broja realizovanih vaučera. 

 

Fotografija: Bigstock

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti