Kosovo inkasiralo 300 hiljada eura od uvođenja zaštitnih mjera

14.11.2018. 13:18 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Kosovo inkasiralo 300 hiljada eura od uvođenja zaštitnih mjera

Vlada Kosova neće povući odluku o uvođenju carine od 10 posto na srpske i bh. proizvode sve dok te zemlje ne počnu da se ponašaju korektno prema Kosovu.

Vlada Kosova neće povući odluku o uvođenju carine od 10 posto na srpske i bh. proizvode sve dok te zemlje ne počnu da se ponašaju korektno prema Kosovu, kažu iz kabineta kosovskog premijera. Otkako je odluka vlade stupila na snagu, uvoz robe iz tih država pao je za 50 posto, a Carina Kosova je uspjela da prikupi 300 hiljada eura više, javlja Radio Slobodna Evropa.

Direktor carine Bahri Berišha izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je upoređivanje uvoza urađeno nedjelju dana prije i nedjelju dana poslije odluke.

"Nedjelju dana prije odluke uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne bio je sedam miliona eura, dok šest dana nakon odluke, uvoz je iznosio 3,5 miliona eura. Od zaštitne mjere od 10 posto sakupili smo 300 hiljada eura“, kazao je on.

Tačnije podatke kosovske vlasti imaće kroz tri nedelje.

Vlada Kosova uvela je te mere 6. novembra iz ekonomskih i političkih razloga a zbog, kako su rekli, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu.

Kritike zbog takve odluke uputila je najprije EU koja je pozvala na hitno povlačenje mjera navodeći da je to u suprotnosti sa CEFTA-om, (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini).

Privredna komora Kosova i Klub proizvođača podržali su ovakvu odluku Vlade i napomenuli da su Srbija i BiH godinama kršili sporazum CEFTA-e, na šta Brisel nije reagovao.

S druge strane, veliki broj kompanija na Kosovu sirovinu dobija iz Srbije, pa i iz BiH. Iz Kluba proizvođača kažu da ta roba može da se zamijeni sa robom drugih država, ali da se još uvijek čeka da Srbija promijeni prustup prema ekonomskom sektoru Kosova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti