Kovačević: Bez papira i uz elektronske prijave velike uštede i olakšice

26.03.2018. 07:36 / Izvor: Akta.ba
Kovačević: Bez papira i uz elektronske prijave velike uštede i olakšice

Podnošenje prijava elektronskim putem je samo prvi korak, koji je uvela UIO s ciljem poboljšanja poslovanja poreskih obveznika.

Više od dvije hiljade poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini od početka ove godine već se registrovalo za korištenje elektronskih usluga u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u kojoj od 2019. više neće biti “papirnih” prijava.

"Elektronskim putem februarsku PDV prijavu predala su 633 obveznika, a nakon što je UIO u januaru pustila u funkciju novi e – portal", potvrdio je u razgovoru za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju.

U UIO su, kaže, zadovoljni načinom kako je zaživio novi elektronski sistem.

"Servis elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima funkcioniše u potpunosti i posebno nas raduje činjenica da je već više od 25 posto velikih poreskih obveznika u BiH svoje februarske PDV prijave predalo elektronskim putem. Ostatak se odnosi na mala i srednja preduzeća, koja su već na početku prepoznala veliku prednost elektronske komunikacije sa UIO", naglasio je Kovačević.

Ukazao je na prednosti za poreske obveznike koji se odluče da “papirnu” komunikaciju s UIO zamijene elektronskom.

"Poreski obveznici će imati uštedu i vremena i novca. Svi oni koji i dalje svoje PDV i akcizne prijave dostavljaju putem pošte ili lično predaju u nadležni regionalni centar UIO, imaju poštanske troškove ili putovanje i gubitak vremena. Koristi koje će imati UIO odnose se također na smanjenje poštanskih troškova, tj. dostave papirnih prijava na adrese poreskih obveznika i racionalniju upotrebu ljudskih resursa, koji su korišteni za ručni unos i obradu poreskih prijava", precizirao je Kovačević.

Kovačević naglašava da je postupak elektronske registracije vrlo jednostavan i da je e-portal prilagođen svim poreskim obveznicima.

Registracija za korištenje elektronskih usluga još uvijek je na dobrovoljnoj bazi, jer je 2018. prijelazna godina u kojoj svi poreski obveznici registrovani u UIO mogu postepeno prelaziti na elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, ali od početka 2019. elektronsko podnošenje prijava bit će obavezno za sve poreske obveznike.

"Stoga je puno bolje da poreski obveznici što prije izvrše registraciju za korištenje elektronskih usluga, kako bi imali duži period u kojem bi mogli istražiti naš novi e – portal, probno ga koristiti i tek onda kada budu potpuno sigurni, poslati zvanično PDV ili akciznu prijavu elektronskim putem. Jednom kada se prijava preda elektronskim putem, više se ne može podnositi u papirnoj formi. Svakako ne bi bilo pametno da se čekaju zadnji mjeseci ove godine za registraciju za korištenje elektronskih usluga", naglasio je Kovačević.

Podnošenje prijava elektronskim putem je samo prvi korak, koji je uvela UIO s ciljem poboljšanja poslovanja poreskih obveznika.

"Vrlo brzo se očekuje i elektronska usluga podnošenja zahtjeva za uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza, te mogućnost preuzimanja tog uvjerenja elektronskim putem. Poreski obveznici će imati potpuni uvid u svoju poresku karticu, te elektronski preuzimati obavještenja i mišljenja o primjeni zakonskih propisa. Osim ovoga, tokom godine bit će postepeno uvedene još neke funkcije koje će biti korisne poreskim obveznicima", naglasio je u razgovoru za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju.

Svi poreski obveznici u BiH imaju mogućnost elektronske registracije preko e – portala, koji je dostupan na web stranici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti