Kozarska Dubica i Kostajnica realizuju projekt "Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja"

13.07.2011. 11:01 / Izvor: eKapija.ba
Kozarska Dubica i Kostajnica realizuju projekt 'Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja'

U Kozarskoj Dubici sutra će biti potpisan sporazum o saradnji na realizaciji projekta prekogranične saradnje "Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja".

Partneri u projektu su BiH i Hrvatska, odnosno opština Kozarska Dubica kao nosilac projekta sa partnerima opštinom Kostajnica i lokalnom turističkom organizacijom, dok je na hrvatskoj strani nosilac projekta grad Hrvatska Kostajnica, a partneri opština Hrvatska Dubica i turistička organizacija Hrvatske Kostajnice.

Ovaj projekat ima za cilj da poboljša konkurentnost lokalne turističke privrede kroz stvaranje zajedničke BiH - Hrvatske turističke ponude u donjem toku rijeke Une kroz valorizaciju prirodne baštine, i to zajednički na principima odrzivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 226.749 eura.
Iznos sredstava Evropske unije namijenjen za Bosnu i Hercegovinu je 100.160 eura, odnosno oko 84 %, a opštine učestvuju sa 15,24 %. Sredstva Evropske unije za Hrvatsku su u iznosu od 92,129 eura, odnosno 84,85 % , a učešće hrvatskih opština je 15,15 %.

Projekat je započeo 08.03.2011. godine a planirano je da traje je 12 mjeseci.

U okviru projekta biće izgrađene tri lože za ribolovce, uz prilagođavanje doma u Hrvatskoj Kostajnici, očišćene obale rijeke Une, prilazni putevi i takmičarske staze, izgrađen pješački most na rijeci Strigova, obezbjeđena obuka i sertifikacija za 12 seoskih domaćinstava koja će biti opremljena za smještaj turista, te obučeno i zaposleno osam turističkih vodiča i četiri ribočuvara.

Predviđeno je da sve aktivnosti budu praćene nizom promotivnih aktivnosti kojima će se podići svijest o odgovornom turizmu i održivom razvoju.

Potpisivanju sporazuma prisustvovaće načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz, načelnik opštine Kostajnica Marko Čolić, gradonačelnik grada Hrvatska Kostajnica Tomislav Paunović, načelnik opštine Hrvatska Dubica Matija Mikulić, direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Nada Grgača, direktor Turističke organizacije opštine Kostajnica Branka Trivanović i direktor Turističke zajednice grada Hrvatska Kostajnica Mirjana Lahovski Žličarić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti