Kozarska Dubica nudi popust za investitore koji pokreću proizvodne pogone

03.08.2015. 08:05 / Izvor: Oslobođenje
Kozarska Dubica nudi popust za investitore koji pokreću proizvodne pogone

Većina preduzeća koja posluju na području opštine Kozarska Dubica se mogu svrstati u kategoriju malih i srednjih preduzeća, a na području opštine posluju 473 preduzetnika, od kojih se 132 bave trgovinom, 146 zanatstvom i uslugom, a 116 ugostiteljstvom.

Opština Kozarska Dubica nalazi se na krajnjem sjeverozapadu BiH u graničnom području sa Republikom Hrvatskom, na trasama i u blizini najznačajnijih kopnenih saobraćajnica.

Ima dobru saobraćajnu povezanost sa ostalim centrima banjalučke regije, a važan segment saobraćajne povezanosti sa daljim prostorom jeste blizina autoputa Beograd – Zagreb, koji predstavlja glavni putni pravac koji spaja zapadnu sa istočnom i jugoistočnom Evropom.

"Prema preliminarnim rezultatima popisa u BiH, u ovoj opštini danas živi oko 23.000 stanovnika, a prema evidenciji Poreske uprave RS-a, na području naše opštine, aktivan status imalo je oko 700 privrednih subjekata, od čega oko 500 subjekta sa statusom samostalnog preduzetnika, a aktivno je i oko 330 poslovnih jedinica pravnih lica", kazao je za Oslobođenje Miroslav Tica, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Kozarska Dubica.

Prema njegovim riječima, pored trgovine, postoje industrijska preduzeća koja su nosioci privrednog razvoja opštine, iz oblasti otkupa i prerade sirovog mlijeka, poljoprivredne proizvodnje, prerade sirovog pamuka, proizvodnje odjevnih predmeta, hemijske industrije i proizvodnje proizvoda od papira.

Neiskorišteni potencijali

"Broj radnika zaposlenih u privredi čini 60,05 posto od ukupnog broja prijavljenih radnika u svim privrednim subjektima koji posluju na području naše opštine", istakao je Tica.

Većina preduzeća koja posluju na području opštine Kozarska Dubica se mogu svrstati u kategoriju malih i srednjih preduzeća, a na području opštine posluju 473 preduzetnika, od kojih se 132 bave trgovinom, 146 zanatstvom i uslugom, a 116 ugostiteljstvom. Poljoprivredom se bavi njih 29, prevozom 17, a tezge na robnoj pijaci imaju 33 preduzetnika.

Na području opštine Kozarska Dubica posluju preduzeća u prehrambenoj, drvoprerađivačkoj, industriji tekstila, kože i obuće i nekoliko preduzeća u oblasti građevinarstva.

"Prehrambena industrija oslanja se na tradiciju poljoprivredne proizvodnje, posebno u voćarstvu. Poljoprivredno zemljište na području opštine je 31.481 hektar, a godišnja proizvodnja mlijeka na području opštine je 6.000.000 litara. Prisustvo preduzeća Unaplod sa najvećom ULO hladnjačom u BiH, kapaciteta 10.000 tona, preduzeća Bioplod, EkoBel, koji je prvi investitor u poslovnoj zoni Lipova Greda, odnedavno i renomiranog njemačkog preduzeća Kühne, koji je otpočeo sa otkupom krastavaca, te HPK 'Draksenić' kao najveće šećerane u BiH, predstavljaju dobru osnovu za daljnji razvoj prerađivačkog potencijala u ovoj oblasti", kazao nam je Tica.

Ništa manje nije značajna ni drvoprerađivačka industrija koja se može osloniti na značajnu i kvalitetnu sirovinu. Osim toga, kako kažu u Opštini Kozarska Dubica, tradicija u preradi drveta na ovom području je duga više od 150 godina.

U ovom sektoru postoji dugoročna tendencija porasta proizvoda svih faza prerade drveta. Dostupna, jeftina i kvalitetna radna snaga te neiskorišteni potencijali biomase predstavljaju značajnu osnovu za privlačenje dodatnih investicija u ovaj sektor.

U drvnoj industriji od 1999. godine prisutna je i kompanija Tehna Turs, koja se bavi proizvodnjom rezane građe i elemenata od drveta, a ubraja se među najznačajnije proizvođače elemenata za kuhinjske frontove u Bosni i Hercegovini.

"Kompanija zapošljava oko 40 radnika, a 98 posto proizvodnje izvozimo u EU (Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija, Danska). Što se tiče saradnje sa Opštinom, uvijek su nam izlazili ususret, pogotovo kad je u pitanju bila kupovina zemljišta radi proširenja objekata i proizvodnih hala", kazao je za Oslobođenje Dušan Janković, koji je uz Vukašina Tubića vlasnik kompanije.

On je dodao kako Tehna Turs u narednom periodu planira u tehničkom dijelu da poveća stepen finalizacije, proizvodnju namjeravaju proširiti uvođenjem linije za proizvodnju peleta, jer im od drveta koji koriste za kuhinjske elemente ostaje dosta neiskorištene drvne mase, a od naredne godine i uvesti liniju za proizvodnju ploča.

"Industrija tekstila, kože i obuće, također, ima dugu industrijsku tradiciju. Prednosti ovog sektora su niži transportni troškovi, lakši i sigurniji prevoz, niža cijena rada nego u zemljama okruženja, veliki neiskorišteni postojeći kapaciteti, mogućnost isporuke u kratkom roku, poticaji Vlade RS-a ovom sektoru. Kako je stočni fond u RS-u i BiH značajan i ima trend rasta, postoje realni domaći resursi sirove vune i sirove kože, a prisustvo najveće predionice u jugoistočnoj Evropi - Dubicotton d.o.o. predstavlja značajnu referencu kod dolaska i privlačenja potencijalnih novih investitora u ovom sektoru", rekao nam je Tica i dodao da svoje mjestu u ovoj opštini ima i metaloprerađivačka industrija sa preduzećem Nova Mehanika koja trenutno zapošljava 40 radnika.

Opština Kozarska Dubica svakom investitoru nudi usluge na jednom mjestu, ubrzane procedure registracije, izdavanje dozvola i rješenja na lokalnom nivou, podršku u postupku dobijanja različitih dozvola na višim nivoima, informacije o zakonima i propisima relevantnim za investitore, informisanje o podsticajima i  pomoć pri njihovoj realizaciji, kao i podršku  realizaciji specifičnih projekata.

Da su ove usluge privlačne i stranim investitorima, pokazuje i nekoliko zaista velikih kompanija koje rade u Kozarskoj Dubici. U prehrambenom sektoru to je svakako Mlijekoprodukt d.o.o, najveća mljekara u BiH. Trenutno Mlijekoprodukt zapošljava oko 140 radnika sa godišnjom proizvodnjom od 47.000.000 litara mlijeka godišnje.

"U tekstilnoj industriji tu je Dubicotton d.o.o. - Franzoni Filati iz Italije koji je investirao oko 25 miliona KM za instaliranje najsavremenijih mašina za preradu pamuka za kapacitetom od 22 tone dnevne proizvodnje. U toku 2013-2014. Franzoni Filati je investirao dodatnih sedam miliona KM, čime je broj radnika povećan na 330. Zepter International je prisutan u Kozarskoj Dubici još od 1991. kada je otvorio dva pogona za sklapanje posuđa. U toku 2010. izgrađen je Zepter hotel u koji je investirano preko 10 miliona KM, a putem firme Impregnacija, koja je u vlasništvu Zepter kompanije, kupljeno je preduzeće DIP Kozara koje je bilo u stečaju za 2,5 miliona KM, a koje posluje u drvoprerađivačkom sektoru", istakao je Tica.

Lipova Greda

U drvnoj industriji tu je britanski Dempson Crooke, koji je investirao pet miliona KM u pogon za proizvodnju papirne ambalaže. Preduzeće trenutno zapošljava 53 radnika, a cjelokupan proizvodni program plasira se na tržište zapadne Evrope.

Kada je riječ o privlačenju investicija, Opština Kozarska Dubica je tokom 2009. formirala poslovnu zonu na lokaciji Lipova Greda koja se nalazi na sedam kilometara od centra grada. Poslovna zona Lipova Greda se nalazi na samo 19 kilometara udaljenosti od autoputa Zagreb - Beograd koji je povezuje sa svim evropskim strateškim putnim koridorima i većim centrima u regiji i dalje u Evropi, a u PZ  trenutno su prisutna dva domaća investitora i to EKO BEL d.o.o. i stolarija "Babić".

"Da bi se što više dalo na značaju privrednom sektoru prilikom donošenja značajnih odluka u Skupštini opštine, u toku 2014. formiran je Privredni savjet opštine Kozarska Dubica, koji broji 17 članova", istakao je Tica.

Cijena zemljišta u poslovnoj zoni iznosi devet KM po kvadratnom metru, uz popust ukoliko investitor zadovolji određene kriterije i to prema broju novozaposlenih radnika od 40 do 70 posto popusta i prema vrsti djelatnosti 30 posto popusta za investitore koji namjeravaju pokrenuti pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda ili proizvodni pogon bilo koje vrste.

"Konačna kupoprodajna cijena građevinskog zemljišta utvrdiće se tako da će se investitoru - najpovoljnijem ponuđaču, izvršiti umanjenje ponuđene cijene za odobreni kumulativni iznos ovih popusta, s tim da kumulativni iznos popusta ne može biti veći od 99 posto. Investitoru je do parcele obezbijeđena i sva potrebna infrastruktura", pojasnio je Tica.

Osim privrede, u Kozarskoj Dubici je razvijen i turizam, a turističke potencijale opštine čine rijeka Una, Spomen-područje Donja Gradina, Manastir Moštanica, Nacionalni park Kozara, Banja Mlječanica, vještačka jezera Lipova Greda, te seoski, etno i eko-turizam.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti