Kraj Epohe, bankrotirao Boreli: Zbogom borosanama i startas patikama

05.11.2016. 09:36 / Izvor: Blic
Kraj Epohe, bankrotirao Boreli: Zbogom borosanama i startas patikama

Tvrtka je nakon 15 godina borbe izgubila bitku za privatizaciju, a nasljednik Borova na ovim prostorima proglasio je bankrot.

Firma "Boreli" iz Sombora, koja je nakon raspada Jugoslavije postala nasljednik tvornice "Borovo" na ovim prostorima i bila poznata po proizvodnji popularnih borosana i startas tenisica je bakrotirala.

Izlozi i rafovi u gotovo 90 prodavaonica obuće Boreli u Srbiji od sada su prazni. Tvrtka je nakon 15 godina borbe izgubila bitku za privatizaciju, a nasljednik Borova na ovim prostorima proglasio je bankrot.

To je bio samo logičan slijed događaja od prije tri mjeseca, kada je Privredni sud u Somboru otvorio stečaj u ovoj tvrtki. Dio radnika već tada je ostao bez posla, a sve ostale karijere u ovoj tvrtki, od kojih su neke trajale desetljećima, završavaju se ove nedjelje.

Boreli se posljednjih 15 godina borio da bude privatiziran, zainteresiranih kupaca bilo je sa svih strana, i među domaćim i stranim tvrtkama, međutim, neriješeno imovinsko pitanje s matičnim Borovom iz Hrvatske (što se navodno godinama rješavalo na državnoj razini), ugasilo je tvrtku koja je do posljednjeg dana proizvodila i prodavala obuću, piše "Danas".

Stečajni postupak u Borelli pokrenut je zbog nepodmirenih dugovanja koja su tada, u srpnju ove godine, premašivala 1,8 milijardi dinara i blokade računa od 750 milijuna dinara. Prije samo dvije godine, na popisu zainteresiranih za kupnju Borelija bilo je šest imena, među njima su bile tvrtke iz Slovenije i Hrvatske - Bolhar i Nina komerc, kao i talijanska tvornica obuće Prodžeti.

Boreli je u trenutku otvaranja stečaja radio poslove za talijanski "Lenca", kao i za njemačku tvrtku "B. Stump Baier", za koju su izrađivali vojničke čizme i tenisice. Iako je svojevremeno Agencija za privatizaciju svrstala Boreli u kompanije od općeg interesa, očito da to nije bilo tako.

Građani su tako ostali i bez jedinog mjesta u kom su mogle da se kupe čuvene borosane i startas tenisice.

Tvornica Borovo nastala je 1931., ali je prvi put registrirana dvije godine kasnije. Osnovao ju je Jan Bata, a ime Borovo tvornica je dobila tek 1946. Zlatna era ove tvornice obuće u Jugoslaviji bila je osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je Borovo zapošljavalo diljem zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 milijuna pari obuće godišnje, više od 580.000 komada auto guma i još 12.500 tona gumeno-tehničke robe. Nakon raspada SFRJ, Borovo nastavlja postojati u Hrvatskoj, a 1997. tvornica obuće u Somboru počinje raditi pod imenom Boreli, izvještava N1.

U Borovu za nisu htjeli komentirati bankrot Borelija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti