Krajem ljeta autocestom od Zenice do vrata Hecegovine

15.07.2014. 14:16 / Izvor: eKapija.ba
Krajem ljeta autocestom od Zenice do vrata Hecegovine
OTVORI GALERIJU

​Radovi na trenutno najvećem aktivnom gradilištu na Koridoru Vc na dionici Sarajevo zapad – Tarčin u završnoj su fazi. Slijedi opremanje tunela, postavljanje saobraćajne signalizacije i finalizacija građevinskih radova.

Radovi na trenutno najvećem aktivnom gradilištu na Koridoru Vc na dionici Sarajevo zapad – Tarčin u završnoj su fazi. Slijedi opremanje tunela, postavljanje saobraćajne signalizacije i finalizacija građevinskih radova.

JP Autoceste FBiH je danas, u okviru redovnog medijskog informisanja o stanju na gradilištima, organizovalo posjetu i obilazak cijele dionice za predstavnike medijskih kuća prije zvaničnog puštanja u promet novih 20,2 kilometra autoceste.

Novinari su obišli sljedeće objekte na dionici: petlja Tarčin, tunel Grab, tunel 25. novembar, tunel Vis, mostove M2 i M1, tunel Igman, tunel Gaj, vijadukt Šamin Gaj, čeono naplatno mjesto Sarajevo zapad, vijadukt Gladno Polje i petlja Sarajevo zapad.

Ovaj izuzetni strateški saobraćajni projekat za BiH sastoji se od tri poddionice: Sarajevo zapad – Lepenica (10,1 km), Lepenica – Suhodol (5,5 km) i Suhodol – Tarčin (4,6 km). Radove izvodi renomirana turska kompanija Cengiz Insaat. Preko 2.000 radnika iz 20-ak domaćih kompanija direktno je angažovano u izgradnji, a aktivna mehanizacija na gradilištu broji više od 300 kamiona, preko 100 građevinskih mašina, te više setova tunelske opreme.

Prije nepunih mjesec dana, JP Autoceste FBiH je okončalo radove na dionici Butila – Vlakovo što je omogućilo stavljanje u promet autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici u dužini od devet kilometara.

Kompletna dionica Sarajevo zapad – Tarčin bit će završena i puštena u promet do kraja ljeta ove godine, čime će se postići funkcionalna cjelina autoceste od Zenice jug do Tarčina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti