Krajem naredne godine TE Stanari počinju sa probnim radom

30.04.2014. 14:42 / Izvor: eKapija.ba
Krajem naredne godine TE Stanari počinju sa probnim radom

Krajem naredne godine sa probnim radom počeće nova moderna termoelektrana u Stanarima kod Doboja. Investicija vrijedna više od 560 miliona eura predstavlja najznačajniji energetski objekat izgrađen u BiH u posljednjih 30 godina.

Krajem naredne godine sa probnim radom počeće nova moderna termoelektrana u Stanarima kod Doboja. Investicija vrijedna više od 560 miliona eura predstavlja najznačajniji energetski objekat izgrađen na prostoru Bosne i Hercegovine u posljednjih 30 godina.

U okviru svojih redovnih aktivnosti jučer su EFT Rudnik i termoelektranu u Stanarima posjetili i predstavnici Agencije za promociju stranih investicija BiH Jelica Grujić i Slavica Korica, zajedno sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Milenkom Pandurevićem i Predragom Milanovićem.

Cilj ovih posjeta jeste uspostavljanje i održavanje kontakata sa postojećim investitorima, saopćili su iz FIPA-e.

Navode da se, u godinama kada investitori postaju sve osjetljiviji na sve vrste rizika i  kada su zabrinuti zbog globalnog usporavanja privrednog rasta i pada globalnog investiranja, kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari smjelo uhvatila u koštac sa izazovima ovako velike investicije.

Stručni tim na čelu projekta u Stanarima nije krio zadovoljstvo realizacijom postavljenih zadataka. Od 2005. do danas u projekte u Stanarima uloženo je oko 250 miliona eura.  Ukupno ostvarena dobit, od momenta dolaska EFT-a u Stanare do danas, reinvestirana je u modernizaciju rudnika i izgradnju termoelektrane. 

U kompaniji su zadovoljni realizacijom projekta i iskustvom koje su imali i sa lokalnom zajednicom, institucijama i stanovništvom. 

U 2013. koja je i globalno, ali i na nivou BiH bila okarakterizirana padom stranih investicija za desetak procenata, EFT Grupa je u projekat u Stanarima uložila 145,2 miliona eura, od čega u rudnik 7,7, a u termoelektranu 137,5 miliona. Imaju stalne kontakte sa predstavnicima institucija na svim nivoima vlasti i nisu nezadovoljni saradnjom, ali smatraju da administracija mora pokazati više sluha za investicije koje su značajan punjač budžeta.

Ova kompanija trenutno zapošljava 537 radnika. Početkom rada u punom kapacitetu, u drugoj polovini 2016. godine, predviđa se da će stalno zaposlenih biti više od 900. Prosjek plate je značajno iznad republičkog prosjeka, a naselje Stanari u posljednjih nekoliko godina potpuno je promijenilo izgled, jer se u loklani budžet slivaju značajna sredstva.

Iako ponuda radne snage Republici Srpskoj u potpunosti ne zadovoljava potrebe ove kompanije, nadaju se da će nadležne institucije više obratiti pažnju na obrazovanje onih profila koje privreda traži. Hiperprodukcija visokobrazovanog kadra neodgovarajuće stručnosti i profila koja, smatraju, teško da može pokrenuti privredni razvoj. Navode da je za privredni razvoj potrebna i podrška razvojnih banaka. 

Kompanija planira raditi isključivo u skladu sa europskim propisima koji budu na snazi u trenutku puštanja u rad RITE Stanari. Okolina gradilišta je već djelimično rekultivirana, a u planu su i veći zasadi biljnih vrsta koje odgovaraju ovim područjima.

Podsjetimo, EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari je članica EFT grupe koja se bavi trgovinom i investicijama u energetskom sektoru, posebno u zapadnoj, srednjoj i jugoistočnoj Europi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti