Kreće dubinska analiza: Revizorske kuće ulaze u Rad, ZOI ‘84 i Dom zdravlja

07.08.2019. 14:54 / Izvor: Akta.ba
Kreće dubinska analiza: Revizorske kuće ulaze u Rad, ZOI ‘84 i Dom zdravlja

Pokrenut proces ekspertskog snimanja stanja u javnom sekoru kako bi se dobile stručne i jasne smjernice za dalje djelovanje u ovim firmama.

Vlada Kantona Sarajevo je, u svrhu unapređenja funkcioniranja javnih preduzeća i ustanova, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i ambasada u BiH pokrenula proces ekspertskog snimanja stanja u javnom sekoru kako bi dobila stručne i jasne smjernice za svoje dalje djelovanje u ovim firmama.

Norveška ambasada je, po ovom modelu, preko UNDP-a obezbijedila novac za angažovanje najboljih svjetskih revizorskih kuća da uđu u neke firme za koje se procjenjuje da mogu i moraju bolje poslovati, a za njihov rad izdvajaju se značajna budžetska sredstva. Među prvim firmama koje ulaze u ovaj projekat su preduzeća Rad i ZOI ‘84 te javna ustanova Dom zdravlja.

Ambasadorica Kraljevine Norveške Guri Rusten, predstavnik UNDP-a Edis Arifagić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto popisali su sporazum o realizaciji ovog projekta.

"Ocijenili smo da usluge koje pružaju ove firme imaju veliki uticaj na kvalitet života u Kantonu te da im je potrebna stručna pomoć. Izražavam veliku zahvalnost Ambasadi Kraljevine Norveške i UNDP-u jer su se vrlo brzo odazvali na moj poziv da nam finansijski pomognu u ovome. Očekujemo zauzvrat da ove firme daju vrlo jasnu sliku i jasne preporuke za našu vladu kako bi se unaprijedilo poslovanje ovih firmi i što je najvažnije, poboljšale usluge prema građanima", istakao je premijer Forto.

Kako je istakla ambasadorica Rusten, nedavni izvještaj Transparency International-a navodi kako su javna preduzeća izuzetno podložna korupciji zbog više faktora. Tu se ističu politizirani nadzorni odbori te sama uprava, kao i nizak nivo transparentnosti i odgovornosti prema građanima. U isto vrijeme, samo u Kantonu Sarajevo za javna se preduzeća izdvaja oko 90 miliona KM godišnje, što je gotovo 10 posto cjelokupnog Budžeta.

"Projekat jačanja integriteta javnih preduzeća (PEIP) je inicijativa koju implementira UNDP BiH, a finansira Vlada Kraljevine Norveške. Projekat će Vladi Kantona Sarajevo pružiti podršku u formulisanju i implementaciji seta antikorupcijskih mjera usmjerenih ka smanjenju prostora za koruptivno djelovanje u javnom sektoru, a posebno u segmentu rada javnih preduzeća", istakla je ambasadorica Rusten.

Iz UNDP-a pojašnjavaju da je kroz projekat planirana dubinska analiza poslovanja ovih preduzeća s ciljem identifikacije te eliminacije prostora za rizično odnosno koruptivno ponašanje.

"Analiza će obuhvatiti reviziju finansijskog poslovanja, pregled procesa javnih nabavki, reviziju unutrašnje organizacije te mnoge druge segmente rada ovih preduzeća. Na osnovu rezultata analize formulisaće se i realizirati set mjera za kvalitetnije i transparentnije poslovanje", istakao je Arifagić.

Očekuje se da će instrumenti stvoreni kroz ovaj projekat biti stavljeni na raspolaganje svim javnim preduzećima u Kantonu, u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 KM a realiziraće se u periodu od 12 mjeseci.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti