Kreće istraživanje geotermalne energije na području Cazina

14.11.2017. 15:34 / Izvor: Akta.ba
Kreće istraživanje geotermalne energije na području Cazina

Testne bušotine i istraživanja geotermalnih kapaciteta vršiće se na području Rujnice.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i ambasador Republike Češke Jakub Skalnik potpisali su u Sarajevu Memorandum o saradnji na projektu istraživanja kapaciteta geotermalne energije na području Cazina i s ovim se dobra višegodišnja saradnja Grada Cazina i Ambasade Češke nastavlja i u budućnosti.

"Mi smo potpisali Memorandum o saradnji Ambasade Češke i Grada Cazina, a tiče se istraživanja mogućnosti geotermalne energije i siguran sam da će ova saradnja između naše ambasade i Grada Cazina biti vrlo uspješna", kazao je ambasador Skalnik.

Testne bušotine i istraživanja geotermalnih kapaciteta vršiće se na području Rujnice gdje su ranija istraživanja potvrdila postojanje određenih kapaciteta termalnih voda.

Konačni nalazi usmjeriće i razvojne planove na tom području.

"To je od izrazitog značaja za Grad Cazin i mi smo zahvalni češkoj ambasadi jer su prepoznali potencijal ovog projekta i što će nam svojim učešćem pomoći da identificiramo svoje resurse kada su u pitanju termalne vode. Ustvari, stvorićemo pretpostavke da taj resurs možemo iskoristiti u ekonomskom i razvojnom smislu", rekao je gradonačelnik Ogrešević.

Kako je istaknuto, ovim projektom, čija se ukupna realizacija očekuje u prvoj polovini naredne godine, biće učinjen prvi iskorak koji je ključan za razvojne planove Grada Cazina.

Dalji projekti biće kreirani u zavisnosti od utvrđenih kapaciteta termalnih voda na našem području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije