Kreće "polijetanje": Započele pripreme za izgradnju Airport Center Sarajevo

14.07.2011. 12:14 / Izvor: eKapija.ba
Kreće 'polijetanje': Započele pripreme za izgradnju Airport Center Sarajevo

U blizini sarajevskog Aerodroma počele su pripreme za izgradnju trgovačkog centra Airport Center Sarajevo (ACS).

Izvođač radova je ACS d.o.o. čijih je gotovo 20 posto u vlasništvu državnog Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dok je preostalih 80 posto u podjednakom vlasništvu bečke IPD grupe i bečke firme Karimpol Group of Companies.

"Projekt smo započeli u toku svjetske finansijske krize i krize nekretnina zbog čega smo morali čekati gotovo dvije godine, no sada s jedne strane profitiramo od oporavka tržišta, a s druge strane – i to mnogo jače – od pozitivnog raspoloženja u Bosni i Hercegovini koje se širi zbog nade u članstvo u Evropskoj Uniji nakon pristupa Hrvatske", objašnjavaju Franz P. Kus i Michael Böck, glasnogovornici firme IPD (Innovation Park Development).

"To se pozitivno raspoloženje prenosi i na investitore i međunarodne posrednike nekretninama, za koje je sada Bosna i Hercegovina postala vrlo zanimljivo tržište, a koji su dosad čekali razvoj situacije. Nakon dobrih iskustava u Hrvatskoj pa i u Srbiji, sada vide mogućnost učvršćivanja svog položaja na Balkanu – ovaj put upravo u Bosni i Hercegovini", kaže Kus.

Za ACS, koji će raspolagati s više od 30.800 m2 korisne površine za iznajmljivanje, izrađen je budžet od oko 54 miliona eura.

Generalni izvođač radova je bosanska firma Mucić & Co. d.o.o. sa sjedištem u Ljubuškom, međunarodno priznato građevinsko, projektantsko i inžinjersko preduzeće, koje garantuje i najveću kvalitetu i završetak centra ASC Sarajevo u okviru zadatih vremenskih rokova, čije je otvorenje planirano za 2013. godinu.

"Iznajmljivanje putem austrijske firme Krammer & Wagner Projektentwicklung und Immobilien GmbH u punom je jeku, tako da smo već mogli sklopiti ugovore o najmu s prvim svjetskim markama", naglašava Franz P. Kus dodajući da su Zara, Bershka, Stradivarius i Pull&Bear, četiri marke firme Inditex, već postale zakupci, kao i Oviesse i New Yorker.

Osim njih, nastavlja on, dolazi i belgijski lanac maloprodaje prehrambenih proizvoda Delhaize, koji je izuzetno jak u zemljama Srednje i Istočne te Jugoistočne Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti