Kreću razgovori o povećanju plata

26.06.2018. 08:30 / Izvor: Nezavisne novine
Kreću razgovori o povećanju plata

Vlada Republike Srpske je na juče održanoj posebnoj sjednici donijela odluku da se krene s procedurom povećanja plata u javnom i realnom sektoru.

Vlada Republike Srpske je na juče održanoj posebnoj sjednici donijela odluku da se krene s procedurom povećanja plata u javnom i realnom sektoru, potvrdio je "Nezavisnim" Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

"Ovo povećanje znači da bi, primjera radi, osoba koja prima platu od 400 maraka trebalo da primi dodatnih 50 maraka. Očekujemo da poslodavci u privatnom sektoru učine isto i povećaju plate svojim radnicima. Biće angažovani kontrolni organi da kontrolišu da li privatni poslodavci isplaćuju svojim radnicima ovo povećanje", rekao je Savanović.

Pojasnio je da su u pripremi zakonska rješenja za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj će biti izglasane ove mjere.

Kako nam je objasnio, danas u 8.30 predstavnici Vlade imaće razgovor s predstavnicima lokalne zajednice, koji bi, kako je precizirao, trebalo da preuzmu 20 miliona maraka od ukupno potrebnih 80 miliona za povećanje plata, dok bi ostatak preuzela Vlada na sebe. Nakon toga, kako je rekao, slijede razgovori sa socijalnim partnerima.

Nekoliko načelnika opština s kojima smo razgovarali nisu nam mogli reći hoće li podržati ove nove mjere, s obzirom na to da bi dio tereta na plate pao na njih, ali su rekli da će o tome razgovarati s Vladom.

Savanović, pak, kaže da je uvjeren da će opštine pristati na ovo povećanje i da će svi shvatiti važnost ovih mjera za radnike.

Iako je juče izdato saopštenje nakon sjednice, u Birou za odnose s javnošću nisu iznijeli nikakve informacije o platama, već su saopštili da će penzije od narednog mjeseca biti povećane za 2,5 odsto.

"Potrebna sredstva za realizaciju odluke iznose oko 1,56 miliona maraka mjesečno, odnosno oko 10,92 miliona do kraja 2018. godine", saopšteno je iz Biroa.

Vlada je donijela i odluku o određivanju iznosa najniže penzije radi poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

"Za realizaciju ove odluke potrebna su dodatna sredstva od oko 440.000 KM mjesečno ili oko 3,08 miliona do kraja tekuće godine", rekli su.

Osim ove odluke, kako je saopšteno, donesena je odluka o plasmanu sredstava za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života kojima uplaćeni staž osiguranja zajedno sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju po osnovu učešća u ratu iznosi 15 ili više godina.

Za te namjene biće utrošeno 676.000 KM, a obezbijediće se kroz isplatu mjesečnog novčanog primanja od 187,84 KM od 1. jula 2018, koje se ostvaruje na način i po postupku  propisanom za ostvarivanje mjesečnih novčanih primanja po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS.

S obzirom na to da se BiH nalazi u aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, pokušali smo od njih juče saznati da li su saglasni sa ovim novim mjerama, međutim rekli su nam da ne mogu komentarisati dok se ne upoznaju sa detaljima.

Nezvanično, ono što smo saznali od osobe upućene u ovaj aranžman, MMF neće biti protiv ovog povećanja ako se ispune obećanja koja im je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, nedavno dao, da će teret isključivo ići na bruto plate, bez povećanja ukupne sume.

"Vlada RS je dobro proučila pismo namjere i prilično je sigurno da se neće odstupiti od onoga što je tamo dogovoreno", pojasnio nam je naš izvor.

Na sličan način, može se reći da MMF neće biti protiv povećanja naknada borcima ukoliko se, kao što se pretpostavlja, naknade budu izdvajale iz postojećih budžetskih sredstava, u skladu s visinom budžeta usaglašenim sa MMF-om.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti