Kredit za izgradnju sanitarne deponije u USK-u glavna tema Skupštine

02.07.2014. 07:42 / Izvor: Fena
Kredit za izgradnju sanitarne deponije u USK-u glavna tema Skupštine

Skupština USK-a usvojila je prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Federalnom ministarstvu finansija za otplatu kredita Svjetske banke za Projekat upravljanja čvrstim otpadom u USK-u - regiji Bihać.

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na jučer održanoj vanrednoj sjednici usvojila je prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Federalnom ministarstvu finansija za otplatu kredita Svjetske banke za Projekat upravljanja čvrstim otpadom u USK-u - regiji Bihać, koji je bio i jedina tačka dnevnog reda.

Skupština USK-a donijela je odluku da će se na lokaciji Karanovac u općini Bihać graditi sanitarna deponija. Izrada Studije uticaja na životnu sredinu, kao i projektne dokumentacije, te niza drugih radnji, zahtjeva značajna financijska sredstava, koja su još 2002. godine osigurana iz kredita Svjetske banke.

S obzirom da je ranije prebačena prva tranša kredita, a projekat u međuvremenu zaustavljen, u Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša odlučili su da drugu tranšu, zatraže nakon što se utvrdi lokacija buduće deponije.

Iako su većinski vlasnici Javnog poduzeća (JP) „Regionalna deponija“ tamošnje općine, zbog njihove prezaduženosti nisu u mogućnosti biti garant za vraćanje kredita, zbog čega se na taj korak odlučio Kanton. Podršku mu je danas dalo 20 poslanika Skupštine USK-a, dva su bila protiv, a tri suzdržana.

"Radi se o tranši od 2,2 miliona eura i smatram da bi se ovaj projekat nastavio jednostavno se ova odluka trebala i morala donijeti, prije svega za dobrobit svih građana USK-a i konačno da bi ovaj projekat u potpunosti zaživio", kazao je Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK-a.

"Po ovoj dobijenoj saglasnosti Vlada Kantona će sporazumno regulisati međusobna prava i obaveze sa JP Regionalna deponija", kazala je Azemina Helić, ministrica financija USK-a, naglašavajući da je ovaj projekat samoodrživ, te da se nada da će se za ovih 25 godina za koje je dobijen kredit, sa grejs periodom od 8 godina, to doista isplatiti.

"Prvo što ćemo uraditi je Studija uticaja na okoliš, da bi dalje mogli raditi idejni projekat i podnošenje zahtjeva za dokumente o građenju kako slijedi po zakonu, a između ostalog Studija uticaja na okoliš nam je potrebna za dobijanje okolinske dozvole", pojasnila je Sinha Kurbegović, ministrica za građenje, prostorno uređene i zaštitu okoliša USK-a.

Tokom rasprave čulo se niz zamjerki i pitanja vezanih za izgradnju sanitarne deponije. Opozicija je naglašavala činjenicu da mještani nisu za odabranu lokaciju, da će većina sredstava vjerovatno biti utrošena na kupovinu zemljišta, te da će kredit vraćati Kanton, izrazivši sumnju da će regionalna deponija i ako se izgradi, moći vraćati ta sredstva.

"Mnogo je tih protivrječnosti. Kredit u ovom trenutku je povoljan, ali je kamata promjenljiva, šta će biti za 10 godina, kolika će biti inflacija za 20 godina, ja to neznam. Iz tih razloga ja sam bio protiv, a s druge strane i ona prva tranša utrošena je uglavnom u plate bez veze", kazao je Farko Hodžić, nezavisni poslanik u Skupštini USK-a.

S druge strane pozicija i ministrice mišljenja su da će deponija moći sama vraćati novac, jer je ovaj projekat, kako je rečeno, već zaživio u Zenici i Mostaru, gdje imaju pozitivna iskustva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti