Kreditni poticaji za razvoj poduzetništva i obrta od 20.000 do 500.000 KM

05.06.2014. 12:34 / Izvor: eKapija.ba
Kreditni poticaji za razvoj poduzetništva i obrta od 20.000 do 500.000 KM

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta eKapija.ba saznaje raspisalo je javni natječaj za odabir korisnika kreditnih sredstava po Programu "Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta" za 2014. godinu.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta eKapija.ba saznaje raspisalo je javni natječaj  za odabir korisnika kreditnih sredstava po Programu "Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta" za 2014. godinu.

Natječaj je raspisan u okviru programa "Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“.

"Sredstva za realizaciju Programa plasirat će se putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi s rokom povrata sredstava do sedam godina, grace periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 1,5 posto na godišnjoj razini", kažu u Ministarstvu.

Minimalan iznos kredita po korisniku može iznositi 20.000 KM, a maksimalan iznos kredita odreden je u ovisnosti od broja zaposlenih osoba u subjekt, odnosno do 200.000 KM za subjekte malog gospodarstva koji imaju od tri do devet zaposlenika. Za poduzetnike koji imaju od 10 do 49 uposlenih izbos kredita je do 300.000 KM, dok je za poduzetnike koji imaju od 50 do 250 zaposlenih iznos kredita do 500.000 KM.

Kako pojašnjavaju, odobrena kreditna sredstva mogu se koristiti najmanje u 80%-nom iznosu za financiranje stalnih sredstava, a najviše do 20% odobrenih kreditnih sredstava subjekti malog gospodarstva moći će koristiti za nabavku repromaterijala/sirovina.

"Kreditni program ima za cilj pružiti financijsku potporu subjektima malog gospodarstva za produktivnije poslovanje i rast gospodarskih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u stalna sredstva. Dodatna ulaganja omogućit će pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, prevazilaženje negativnih učinaka gospodarske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza."

Kriteriji za utvrđivanje rang liste potencijalnih korisnika kredita su: vrsta djelatnosti,  namjena utroška sredstava, povećanje zaposlenosti, izvori-način financiranja, broj zaposlenih, orijentiranost izvozu, ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti) i dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Konkurs za dostavljanje prijava otvoren je do 04.07.2014. godine. 

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti