Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kreditom od sedam miliona KM Sarajevogas izmiruje dug prema BH-Gasu

15.08.2014. 14:45 / Izvor: Fena

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović potvrdio je danas na konferenciji za novinare da je BH-Gas pristao da prolongira obustavu isporuke gasa preduzeću Sarajevogas.

"BH-Gas je pristao da se sačeka postupak odobravanja kreditnog zaduženja od Skupštine Kantona Sarajevo Sarajevogasu, odnosno Toplanama kao sudužniku na sjednici Skupštine koja će se održati 27. augusta",  kazao je Petrović.

Napomenuo je da su na jutrošnjem sastanku s komercijalnim bankama definisani potrebni dodatni detalji samog kreditnog sporazuma, odnosno procedure kojom se zasniva adekvatna hipoteka na imovinu Sarajevogasa.

Kredit u iznosu od sedam miliona KM uz tekuće plaćanje koje će uslijediti u augustu i septembru, po riječima Petrovića, treba obezbjediti da dug Sarajevogasa prema BH-Gasu ne bude veći od 35 miliona KM. Inače, Sarajevogas trenutno duguje BH-Gasu skoro 47 miliona KM.

"Ostatak duga od 35 miliona KM će morati biti regulisan putem Zakona o konsolidaciji javnih komunalnih preduzeća, odnosno Sarajevogasa i Toplana, a to je i naša obaveza shodno federalnom Zakonu o konsolidaciji da se do decembra ove godine donesu potrebni akti, odnosno zakonski i podzakonski propisi koji bi definisali ovu materiju, a uz punu podršku Federalne vlade", dodao je Petrović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti