Krematorij čeka okolišnu dozvolu: Građani negoduju, studija puna neregularnosti

02.06.2020. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Krematorij čeka okolišnu dozvolu: Građani negoduju, studija puna neregularnosti

Projekt je ušao u drugu fazu izgradnje i trenutno čeka okolišnu dozvolu kako bi radovi mogli biti nastavljeni.

U MZ Blažuj jučer je održana javna rasprava i prezentacija Studije o uticaju na okoliš za Projekt izgradnje kompleksa krematorija i spalionice u Sarajevu na groblju Vlakovo.

Projekt je ušao u drugu fazu izgradnje i trenutno čeka okolišnu dozvolu kako bi radovi mogli biti nastavljeni.

Nekolicina građana koja je bila prisutna na javnoj raspravi izrazila je svoje nezadovoljstvo prvenstveno što je ista organizovana u toku radnog vremena: Također kazali su kako nisu dobili nikakvo javno obavještenje o raspravi niti od Općine Ilidža pa onda ni od predstavnika MZ Blažuj, već su sami došli do informacija i odazvali se.

Već duži period, mještani naselja Vakovo su protiv gradnje Krematorija/spalionice koje je nezakonito započeta s gradnjom, 50 metara od kuće njihovih komšija.

Građani su na raspravi kazali kako oni nisu protiv projekta izgradnje već protiv lokacije na kojoj se gradi. Kažu da se boje za svoje zdravlje zbog isparavanja koja bi nastajala spaljivanjem ne samo tijela već i medicinskog otpada kako je to ranije najavljivao direktor Pokopa.

"Mi nismo protiv izgradnje krematorija, mi smo protiv lokacije na kojoj se trenutno gradi. Projekat krematorija  je prvobitno trebao biti u centru groblja dalje od kuća gdje je postavljen i kamen temeljac, a vidimo da se to nije desilo. Ono čega se mi još plašimo jeste da se u krematoriju neće spaljivati samo ljudski leševi već i oni animalnog ali i medicinskog porijekla. Iako je u Studiji navedeno da se predviđenim kapacitetima i strukturom u njemu neće moći vršiti spaljivanje nikakvog drugog otpada osim ljudskog, od predstavnika investitora nismo dobili takve informacije. Ko to nama garantuje da će se ispravno rukovoditi? Počet ćemo oboljevati vremeno. Iseliti ne možemo, jer zemlju takvu ne možemo ni prodati. Također u ovoj studiji govore da ćemo osjetiti mirise kremiranog leša, međutim samo tokom kremiranja. Dalje, ove kancerogene čestice, koliko god bila mala koncentracija opet će se godinama taložiti i kumulativno skupljati u organizmu, u zemlji pa i u plodovima jer naši ljudi siju. Navode da će se i biopsija vršiti ovdje, te da će spaljivati ljude umrle usred zaraze", kazao je jedan od predstavnika građana za naš portal.

Mještani Vlakova koji su bili prisutni na raspravi su kazali da su se žalili i na prvoj javnoj raspravi, međutim i pored poziva prema općinskoj i kantonalnoj inspekciji, radovi nisu stali.

"Ovdje živi preko 50 domaćinstava i redovno siju svoje bašte koje se nalaze u blizini jer mnogi od toga žive i prihranjuju svoje najbliže. Nelegalnom izgradnjom, koju će uskoro legalizovati uništit će naš mir i narušiti naše zdravlje. Očekuju da ćemo mirno udisati štetne kancerogene čestice sa mirisom kremiranog leša, vodu će nam zagaditi a svi znamo kako čestice iz zraka padaju na tlo, zagađujući zemlju i plodove", kažu mještani.

Predstavnik KJKP Pokop je kazao kako oni kao institucija krematorij nisu prepoznali kao zagađivača već kao projekat od značaja kako za lokalnu zajednicu tako i za cijelu državu.

"Cijeli projekat je planiran u skladu sa regulacionim planom i mišljenjem Zavoda za planiranje. Kompleks je u skladu sa svim evropskim normama i regulativama. Ne postoji niti u jednoj zemlji EU slučaj da je krematorij izvan stambenog okvira jer nije prepoznat kao zagađivač. Samo u Češkoj se navodi da stambena zona ne bi trebala da bude u krugu od 100m od postojećeg krematorija. S obzirom da je ovdje riječ o ekološkoj studiji ista mora da zadovolji stroge standarde i to je i urađeno. Projektant ove studije je također izabran jer ima ovlaštenja da uradi jednu ovakvu studiju i istom je predviđeno minimalno isparavanje štetnih materija i gasova“, kazao je predstavnik Pokopa.

Ono šta su građani također istakli kao problem jeste da ovaj projekat spada u vrlo osjetljive ekološke projekte i kao takav se trebao posmatrati od samog početka. S obzirom da je projekt skoro pa u završnoj fazi mišljenja su da do obustave izgradnje neće doći te da će najviše ispaštati građani koji žive u neposrednoj blizini.

"Mišljenja smo da je ovaj projekat već gotov te da je ova ova studija o uticaju na okoliš samo još jedan korak kako bi se zadovoljili neki zakonski propisi. A ne spominje se to kako cijeli projekat nema nikakvu građevinsku i okolinsku dozvolu", kaže stanovnik MZ Blažuj te dodaje da je cijela Studija urađena na osnovu zamišljene opreme koja će biti korištena u Krematoriju, što dovodi do zaključka da se nisu stekli ni osnovni uslovi za održavanje javne rasprave a kamoli i izgradnje objekta.

Predstavnici ministarstva su kazali kako urbanistička dozvola može da se ishoduje tek nakon što bude urađena i prihvaćena studija o uticaju na okoliš. Ostali posao oko ne/regularnosti takvih projekata rade općinske i kantonalne inspekcije.

"Javna rasprava je prilika da se ukaže na određene propuste i eventualne neregularnosti u cijelom projektu nakon čega se donose konkretne odluke o određenom projektu pa tako i o ovome, da li će isti da bude nastavljen ili ne", kazali su.

Podsjećamo, Investitor KJKP POKOP, dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole – Studiju o utjecaju na okoliš Projekat - izgradnje krematorija i komemorativnog centra na lokalitetu Vlakovo, općina Ilidža.

Obrađivač Studije o utjecaju na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole je firma INPROZ - Institut za zaštitu i projektovanje d.o.o. Tuzla.

Iz Federalnog Ministarstva okoliša kazali su kako je rok za dostavu pismenih primjedbi, prijedloga i mišljenja na prezentovanu Studiju mjesec dana.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti