Kristal soli 2016: Odabrani najbolji u privredi Tuzlanskog kantona

20.05.2017. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Kristal soli 2016: Odabrani najbolji u privredi Tuzlanskog kantona
OTVORI GALERIJU

Prema ocjeni stručnog žirija, nagrade su uručene uspješnim privrednicima izabranim u 11 kategorija.

Pred više od stotinu zvanica sinoć su u okviru manifestacije "Najbolji u privredi TK – Kristal soli 2016", u Hotelu "President" u Tuzli, koju je organizirala RTV Slon, promovisane najuspješnije korporacije i po prvi put odabrani najbolji privrednici Tuzlanskog kantona.

Prema ocjeni stručnog žirija, nagrade su uručene uspješnim privrednicima izabranim u 11 kategorija, te su najistaknutiji privrednici ponijeli laskavu titulu najboljih u kategoriji za koju su nominovani.

U kategoriji najuspješnija kompanija na Tuzlanskom kantonu po ukupno ostvarenom prihodu u 2016. godini, za mala, srednja i velika preduzeća, nagradu su dobile tri kompanije. 

Priznanje Kristal soli 2016. u dijelu malih preduzeća otišlo je u Gračanicu, a najuspješnija kompanija je Velfarm d.o.o., zatim u dijelu srednja preduzeća nagradu je po ocjeni stručnog žirija dobila Fabrika cementa Lukavac, dok je u kategoriji velikih preduzeća nagrada uručena još jednom privrednom preduzeću iz Lukavca, odnosno Sisecam Sodi Lukavac.

Kada su u pitanju najuspješnije kompanije na Tuzlanskom kantonu po ukupno ostvarenoj neto dobiti u 2016. godini, priznanje Kristal soli u dijelu malih preduzeća je uručeno kompaniji iz Gradačca TMD Group, dok je najuspješnija kompanija u kategoriji velika preduzeća dodijeljena UNIS-TOK-u, kojima će nagradna biti naknadno uručena.

Prema ocjenama stručnog žirija, najuspješniji obrtnik na Tuzlanskom kantonu u 2016. godini je Benko ZO Srebrenik, dok je najuspješnija žena poduzetnica na Tuzlanskom kantonu u 2016. godini vlasnica i direktorica kalesijske kompanije namještaja Izazov d.o.o. Zehra Jakubović.

Nakon dodijeljenih priznanja za prihod i dobit, proglašena je i najuspješnija kompanija Tuzlanskog kantona u 2016. godini, a apsolutni pobjednik u više kategorija je sasvim očekivano tuzlanska kompanija Bingo.

SPECIJALNA PRIZNANJA

Pored ovih, dodijeljena su i tri specijalna prizanja. Prvo specijalno priznanje za ulaganje u razvoj privrede dodijeljeno je RMU Banovići, koji su zajedno sa Elektroprivredom BiH i vladama FBiH i TK, omogućili stvaranje novog TTU Energetika.

Drugo specijalno priznanje dodijeljeno je za razvoj prehrambene industrije i to kompaniji Menprom koja je inače vlasnik 23 priznanja za kvalitet proizvoda. Na kraju, vođeni mišlju da je sve što je domaće dobro, treba biti i istaknuto, stručni žiri se odlučio za dodjelu još jednog nesvakidašnjeg priznanja, a to je priznanje za najbolju zdravstvenu ustanovu u BiH.

Naime, pred kraj prošle godine jednu zdravstvenu ustanovu u BiH pacijenti diljem BiH su je proglasili najboljom, a tome se pridružila i Ambasada SAD-a u BiH. Specijalno priznanje za najbolju zdravstvenu ustanovu u BiH stručni žiri dodijelio je ustanovi Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Inače, najbolje u privredi TK je birao žiri sastavljen od predstavnika poslodavaca, obrtnika i ekonomskih stručnjaka, te organizator manifestacije nije imao uticaja na izbor najboljih privrednika. Odluka je bila isključivo u rukama stručnog žirija u sastavu Ramiz Karić, predsjednik žirija i predsjednik upravnog odbora Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona pri udruženju poslodavaca FBiH, te članovi Prof.dr. Željko Rička, Miralem Nuhanović, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona i Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH.

Napominjeno da je stručni žiri birao kategorije i najuspješnije ponosne titulare "Kristal soli 2016", upravo prema podacima, odnosno finansijskim pokazateljima Poslovnog portala Akta.ba.

”Zadatak žirija je bio da među top 50 kompanija sa područja TK po poslovnim rezultatima u prošloj godini odabere kompanije koje u određenim kategorijama imaju najbolje poslovne rezultate. Osnovni kriterij koji je bio eliminatoran prilikom odabira je taj da kompanije koje ne ispunjavaju svoje obaveze prema državi u smislu plaćanja poreza i doprinosa nisu mogle učestvovati u odabiru”, kazao je Seid Hrnčić, rukovodilac Marketing službe RTV Slon, dodajući da je žiri od samog početka postavio kriterije po kojima će birati kompanije, tako da RTV Slon nije imala nikakav uticaj na odabir kompanija koje će biti nagrađene.

PROMOCIJA PODUZETNIŠTVA

Jedinstvena manifestacija "Najbolji u privredi TK – Kristal soli 2016", održana je s ciljem promocije poduzetništva, te stvaranja ambijenta za rast domaćih kompanija.

Prateći evropske i svjetske trendove u privredi, Radio-televizija Slon pokrenula je ovu manifestaciju, kako bi u narednim godinama postala neizostavna aktivnost ove medijske kuće i prepoznatljiva među privrednicima. Na kraju večeri svi su bili složni u jednom, a to je da je ovaj poslovni događaj bio mjesto gdje se slavio poduzetnički aktivitet, prezentirale uspješne privredne priče i promovirao ekonomski potencijal Tuzlanskog kantona, otvarajući prostor za investicijske projekte i razvojne programe koji će na izboru za godinu dana značajno proširiti kategorije i broj nominovanih.

Poslovni događaj godine pored nagrađenih privrednika, okupio je i predstavnike vlasti, kako sa federalnog, kantonalnog tako i lokalnog nivoa.

Generalni pokrovitelj manifestacije bila je Vlada Tuzlanskog kantona, dok je Poslovni portal Akta.ba bio medijski pokrovitelj manifestacije i jedan od partnera.

S.Bijedić

Foto: Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti