Krivaja TMK iz Zavidovića teži dobivanju novih certifikata i CE znaka

25.03.2010. 15:54 / Izvor: eKapija.ba
Krivaja TMK iz Zavidovića teži dobivanju novih certifikata i CE znaka

Kompanija Krivaja TMK iz Zavidovića, jedna od najvećih proizvođača montažnih objekata na području jugoistične Evrope, te jedna od poznatijih proizvođača unutrašnje i vanjske stolarije od drveta, ove godine očekuje dobivanje znaka CE za stolariju.

Kompletan posao vezan za dobivanje znaka tokom marta ući će u završnu fazu, dok će u naredna dva mjeseca dobiti i svoju konačnu potvrdu.

Osim CE znaka kompanija teži poboljšanju kvaliteta i uvođenju novih certifikata koji će to i potvrditi.

"Tokom aprila i maja očekujemo i završni audit za ISO 14 001, ISO 9001:2008, a ISO 9001:2000 već posjedujemo", kazao je za portal eKapija.ba Adis Mujanović, direktor Krivaje TMK.

Sa ETA cerifikatom koji je kompanija dobila u novembru prošle godine, te oznakom CE za montažu niskoenergetske gradnje koji je strateški cilj kompanije, prevazići će se prepreke u izvozu njihovog glavnog proizvoda, a samim tim povećat će se i njihovo tržišno učešća na području EU.

Iako, 95 posto svojih proizvoda plasira na ino tržište, Krivaja TMK ima strateški cilj i viziju razvoja i prodaje na domaćem tržištu, te su u pregovorima sa nekoliko banaka, koje bi obezbjedile povoljnije kreditne uslove kupcima njihovih proizvoda.

Pad kupovne moći građana i ekonomska kriza uticala je i na ovu kompaniju.

"Kupovna moć građana na svim tržištima na kojima djelujemo je definitivno manja u odnosu na 2008.godinu. Tako da nas je 2009. godina vratila na nivo prodaje iz 2007. godine i značajno usporila naš razvoj. S obzirom na očekivano moglo bi se reći da nas rezultati iz 2009.godine nisu iznenadili", kaže Mujanović.

Iako se prodaja bazira isključivo na obiteljskim i vikend kućama od 25 do 500 kvadrata, Krivaja TMK u ovoj godini je ugovorila i dva veća posla na Kosovu, gdje će biti sagrađeno 50 većih objekata i 115 objekata u Sloveniji.

"Kompanija će nastaviti prodavati obiteljske i vikend objekte prema želji i nacrtu kupca. U razgovorima smo još za neke veće poslove i očekujemo rad u pune dvije smjene", dodaje Adis Mujanović, stavljajući akcenat da je Krivaja kompanija koja prati svjetske trendove stanovanja uvođenjem stalnih inovacija u svoj proizvod.

"Radimo sa svim materijalima koji postoje na tržištu, proizvodima od jednostavnijih do najkomplikovanijih, a uvijek poštujući želje kupca. Cijene objekata se kreću od 450 do 550 maraka po metru kvadratnom u `standard` izvedbi, preko nešto jače `Comfort` verzije, pa do niskoenergetske `Prestige` verzije koja košta od 550 do 650 maraka po metru kvadratnom za tržište BiH. U Hrvatskoj je to nešto više, a u EU vršimo prodaju samo niskoenergetskih objekata i kreću se od 380€ po metru kvadratnom, pa na više i do 450€ po metru kvadratnom u zavisnosti od oblika objekta i materijala koji se primjenjuju. O cijeni je teško govoriti jer zavisi od izuzetno mnogo faktora. Zato je najbolje da zainteresovani kupci zatraže pomoć od našeg prodajnog i Inženjering osoblja, gdje će dobiti objašnjenje šta je to sve uključeno u cijenu", pojašnjava Mujanović.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti