Krize i neimaština nas ne sprječavaju da putujemo

12.02.2016. 10:18 / Izvor: Akta.ba
Krize i neimaština nas ne sprječavaju da putujemo

Turističke agencije nas svakodnevno bombarduju atraktivnim i super jeftinim ponudama za putovanja. Prema podacima turističkih agencija zasigurno možemo reći da ekonomska situacija ne sprječava naše građane da putuju i da posjedujemo kulturu putovanja.

Turističke agencije nas svakodnevno bombarduju atraktivnim i super jeftinim ponudama za putovanja. Prema podacima turističkih agencija zasigurno možemo reći da ekonomska situacija ne sprječava naše građane da putuju i da posjedujemo kulturu putovanja.

U prošloj godini jedini razlog za neznatno smanjen broj putovanje bio je narušene zbog sigurnosne situacije u pojedinim zemljama regije i svijeta kažu u agencijama. Liberalizacija viznog režima, odnosno slobodno putovanje i boravak do 90 dana u periodu od šest mjeseci u većinu država Evropske unije potpisnice Šengena za građane bh. još uvijek nije ugrožena, što građanima omogućava nesmetano putovanje.

 “Mi se svakako trudimo da idemo u korak sa svim dešavanjima, pa su cijene aranžmana maksimalno prilagođene našoj ekonomskoj situaciji. U našoj agenciji upravo iz tog razloga postoje low budget putovanja. Tako je cijena za Prag na prijemer za 3 noćenja u hotelu 3* sa organizovanim prijevozom za mjesec januar 185,00 KM po osobi”, rekla nam je Jasmina Delalić voditeljica poslovnice Ferhadija za agenciju Centrotours.

Najčešće destinacije koji naši građani biraju za svoja putovanja su Beč, Prag,  Budimpešta, Grčka, Turska koja je jako popularna u ljetnim mjesecima zbog charter letova i all inclusive hotelskih smještaja. Economy destinacija koja je u zadnje vrijeme popularna je svakako Albanija, dok su od najčešćih zimskih City break-ova popularni Dubrovnik, Makarska i Split.

Od dalekih destinacija još uvijek prvo mjesto zauzima Dubai i najčešće u zimskim mjesecima jer je tada klima idealna, sve su popularnija i krstarenja radi mogućnosti obilazaka više država i gradova u jako kratkom vremenskom terminu uz pratnju vodiča.

Tokom ljetnog perioda se najčešće organizuju charter letovi za određene destinacije iz naše zemlje, ili tzv. grupni polasci i u tomperiodu se ostvari najveći promet putnika. Aranžmani su pretežno bazirani na 7 noćenja, naravno agencije imaju česte ponude vikend paketa, od namjenskih shopping tura do organizovanih putovanja kao i putovanja na duži broj dana zavisno od zahtjeva klijenta.

„Kroz poslovanje naše agencije mogli smo zaključiti da se iz godine u godinu pokazuje da su ljeti najpopularnije All inclusive usluge u kojima su djeca oslobođena plaćanja pa je to jedan od najčešćih razloga korštenja ove usluge, dok u zimskim mjesecima najveću potražnju imamo za Spa & wellness paketima usluga“, rekli su nam iz turističke agencije Kompas.

Najčešći periodi grupnih putovanja su u period praznika ( Nova Godina, 01.maj i sl ) dosta su jeftinije ponude u odnosu na pojedinačna pa ih građani sve više koriste.

"Trenutno su jako popularne shopping ture sa obilaskom gradova. Ovakav način ponude prvenstveno je zamišljen kao shopping put kao što mu i sam naziv kaže, ali sve više se ovakve ponude uzimaju radi obilaska gradova, to je pokazatelj da volimo da posjećujemo i obilazimo razne destinacije i ovo je prilika da za mali novac dobijete zanimljivo putovanje", kažu iz agencije Jelić Tours.

Agencije nude mogućnost plaćanja aranžmana u svim platežnim opcijama ali najviše se odlučujemo za plaćanje u ratama. Trajanje aranžmana je od 7 do 10 ili 15 dana zavisnosti od destinacije koja se posjećuje. Što se tiče načina prijevoza koji turisti najčešće koriste tu nema pravila zastupljenost korištenja osobnih vozila kao i avio ili bus prijevoza podednako je zastupljena,  kažu nam iz agencija.

Cijene variraju od usluge polupansion do allinclusive. U Budimpeštu možete putovati već od 199,00 KM za 5 noćenja,Tursku allinclusive već od 800,00 KM po osobi za 7 noćenja, Hrvatsku za polupansion izdvojit će te od 230,00 KM za 7 noćenja po osobi u Grčkoj možete ljetovati od 229,00 KM za 7 noćenja u apartmanu za 2-3 osobe.

Ponude i potražnje sigurno ne fali. Na nama je kakav način putovanja želimo i koliko imamao finansijskih mogućnosti da platimo. Ma kakav god odabir putovanja bio, da li je to individualni, grupni, osobnim automobilom ili avionom u bliže ili daljnje destinacije ono što putovanje čini posebno je doživljaj koji će te Vi nakon njega ponijeti.

I.M

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti