Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Krizni štab FBiH održao sjednicu, šta slijedi?

12.06.2020. 15:03 / Izvor: N1

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva, kazao je u današnjem obraćanju javnosti da će Štab dati saglasnost za proglašenje epidemije u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

On je rekao da će mjere proglašene prije 14 dana biti proglašene i za naredne dvije sedmice.

''14.6. ističu mjere koje su produžene prije 14 dana, današnjim zaključcima smo pozvali na veći angažman inspekcija svih nivoa. Tražili  smo i podršku MUP-a u provođenju nadzora. Evidentno je došlo do opuštanja poštivanja mjera, nije ih teško poštivati. Svi smo svjedoci da veliki broj objekata ne poštuje te mjere i u tom kontekstu je važno naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika tih objekata. Situacija je pod kontrolom još uvijek, ali je evidentno da je došlo da naglog i velikog povećanja broja slučajeva. Također, danas ćemo dati i saglasnost na zahtjev kantona za proglašenje epidemije u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, a pokrenućemo inicijativu za proglašenje epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine'', rekao je Čerkez.

Da li će biti uvođenja policijskog sata i ostalih mjera zabrane?

''U ovom trenutku, mi nismo isključili mogućnost donošenja nijedne mjere. Ono što je važno reći je da smo pozvali krizne stožere kantona, da se pojača epidemijski nadzor i aktivnost nad nadzorom epidemije na nivou kantona'', naglasio  je on i dodao:

''Mislim da je jako bitno da kantoni redovno vrše procjenu stanja i sukladno tome donose određene restriktivne mjere. To su sve mjere koje se mogu donijeti s ciljem zaštite stanovništva'', potcrtao je on.

Podsjećamo, veliki porast broja osoba zaraženih korona virusom zabilježen je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti