Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Krizni štab podsjeća građane KS na obavezu provođenja zaštitnih mjera

21.05.2020. 16:18 / Izvor: Akta.ba

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa, u svjetlu popuštanja mjera naredbama Federalnoga štaba civilne zaštite, a s ciljem zadržavanja trenutne dostignute povoljne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, podsjeća sve stanovnike na mjere predostrožnosti koje ostaju na snazi.

Iz Kantonalnog kriznog štaba još jednom navode preporuke Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a koje se, između ostalih, tiču obaveznog poštivanja fizičke distance, obaveznog nošenja propisane zaštitne opreme – maski i rukavica, učestalog detaljnog pranja ruku toplom vodom i sapunom ili korištenja dezinficijensa na bazi alkohola, čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostora u kojima se boravi i radi, izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama čiji vam je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje), izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, u kontaktu s njima koristiti hiruršku masku i rukavice, te adekvatne ishrane i stila života koji jača imunitet.

Naglašavaju da je nepridržavanje propisanih mjera regulisano bh. zakonima te podliježe prekršajnoj, ali i krivičnoj odgovornosti, kaoi i da je zaustavljanje širenja koronavirusa i moguće nove epidemije obaveza svih građana. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti