Krizni štab predložio ukidanje policijskog sata u Federaciji BiH

17.05.2021. 11:02 / Izvor: Akta.ba
Krizni štab predložio ukidanje policijskog sata u Federaciji BiH

Jutros je održana sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH na kojoj se, između ostalih, našla i tačka o ublažavanju postojećih epidemiološko-restriktivnih mjera, kao i potpuno ukidanje policijskog sata.

Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio ublažavanje aktuelnih mjera, s obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi 28 slučajeva/100.000 stanovnika. Sedmodnevna incidenca iznad 50 slučajeva/100.000 stanovnika zabilježena je u dva kantona: Hercegovačko- neretvanskom i Posavskom.

Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je ukidanje ograničenja kretanja stanovništva, a da rad ugostiteljskih objekata definiraju kantonalni krizni štabovi, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Predloženo je i da se dozvole javna te okupljanja u ugostiteljskim objektima do 30 osoba u zatvorenim prostorima, a do 70 na otvorenom, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Također je predložena i naredba zdravstvenim ustanovama za pružanje svih zdravstvenih usluga za koje su registrovani.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je vakcinisano više od 70.000 osoba, a u narednom periodu se očekuje veći broj vakcinisanih, imajući u vidu da kontinuirano pristižu vakcine.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti