Krizni štab ZDK najavljuje restriktivnije mjere za novogodišnje praznike

09.12.2021. 11:16 / Izvor: SRNA
Zenica

Za novogodišnje praznike će u Zeničko-dobojskom kantonu najvjerovatnije biti na snazi restriktivnije mjere zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Za novogodišnje praznike će u Zeničko-dobojskom kantonu najvjerovatnije biti na snazi restriktivnije mjere zbog nepovoljne epidemiološke situacije, zaključak je Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane u Zenici koju je razmatrao Krizni štab, u prethodnoj sedmici virus korona potvrđen je kod 553 lica, što je manje nego nedjelju ranije, ali je zabilježen rast broja hospitalizovanih u bolnicama u Zenici i Tešnju, objavljeno je na sajtu kantonalne Vlade i Skupštine.

Direktor Instituta Senad Huseinagić rekao je da će se Krizni štab u narednom periodu, kada se očekuje dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva, znatno restriktivnije odnositi prema svim zahtjevima za organizovanje bilo kakvih skupova koji bi mogli predstavljati veći epidemiološki rizik.

On je istakao da se kanton nalazi u četvrtom, najvišem nivou prenosa virusa, što je posebno  važno posmatrati s aspekta predstojećih novogodišnjih praznika i zimskog raspusta.

“Prošle godine je upravo to bio okidač koji je znatno povećao broj oboljelih i doveo do trećeg talasa pandemije”, rekao je Huseinagić i pozvao pozvao građane da maksimalno poštuju higijenske mjere.

Prema njegovim riječima, bolnički kapaciteti su popunjeni i svaki znatniji porast broja oboljelih bi otežao uslove za liječenje.

U okolnostima kada je vakcinisano tek oko 30 odsto odraslog stanovništva u ovom kantonu, Huseinagić kaže da nije moguće očekivati popuštanje epidemioloških mjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti