Kroz ekonomsko osnaživanje pomoć za 227 domaćinstava u BiH

22.11.2018. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Kroz ekonomsko osnaživanje pomoć za 227 domaćinstava u BiH

Također u okviru Programa Ekonomskog osnaživanja tri domaćinstva će dobiti podršku za zapošljavanje i jedno za samozapošljavanje.

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama 2014. godine, završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje.

Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja koju će dobiti­­­­­ 227 domaćinstava u BiH. Ova domaćinstva također učestvuju i u komponenti Programa koja se tiče stambenog zbrinjavanja, a kroz koju će im biti obezbijeđen siguran smještaj izgradnjom novih ili sanacijom postojećih stambenih objekata.

Od ukupno 40 korisnika Programa sa područja grada Zenica, 11 domaćinstava će primiti dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja.

Tako je u Gradskoj upravi Zenice danas (21.11.2018. godine) upriličeno potpisivanje ugovora sa sedam korisnika u oblasti poljoprivredne proizvodnje, od kojih je po troje korisnika dobilo plastenik odnosno košnice za pčele, a jedan korisnik je dobio motokultivator.

Isporuka donacije planirana je za mart/april naredne godine.

Također u okviru Programa Ekonomskog osnaživanja tri domaćinstva će dobiti podršku za zapošljavanje i jedno za samozapošljavanje.

Svi paketi pomoći prilagođeni su izabranim domaćinstvima, njihovim potrebama i mogućnostima.

Program za oporavak od poplava - Stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona EUR, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima.

Program se implementira opštinama i gradovima: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti