Kroz GIZ-ov Pasoš kompetencija u BiH savjetovano preko 2.000 osoba

24.09.2019. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Kroz GIZ-ov Pasoš kompetencija u BiH savjetovano preko 2.000 osoba

Riječ je o instrumentu koji kroz biografsko savjetovanje identifikuje vještine i kompetencije koje se stiču mimi formalnog obrazovanja.

Druga regionalna konferencija za savjetnike i savjetnice za Pasoš kompetencija u organizaciji njemačkog GIZ-a i partnera počela je danas u Sarajevu.

Riječ je o instrumentu koji kroz biografsko savjetovanje identifikuje vještine i kompetencije koje se stiču mimo formalnog obrazovanja.

Amira Omanović, projekt menadžerica GIZ-a kazala je da se u BiH ovaj instrument koristi od 2012. godine kada su jedan sličan instrument koji je razvijen u Njemačkoj adaptirali za potrebe našeg tržišta.

"Njegov cilj je savjetovanje osoba kroz identifikaciju kompetencija i znanja koja su stekli u životu, da kroz ovaj program vide da li su na pravom mjestu kada je njihov posao ili edukaciju u pitanju. Odnosno kod teško zapošljivih osoba da identifikuju određene kvalifikacije koje oni mogu ponuditi na tržištu rada”, kazala je Omanović.

U BiH je do sada savjetovano preko 2.000 osoba sa ovim instrumentom, oko 23 posto njih je uspjelo da promjeni ili nađe novi posao, odnosno 10 posto tih osoba je otkrilo da ima preduzetničke sposobnosti pa su se okrenuli i u tom smjeru, stavaranja vlastitih biznisa.

U posljednje dvije godine ovaj instrument su prenjeli u Srbiju i na Kosovo gdje imao oko 500 savjetovanih osoba.

"U ovom segment projekat je bio usmjeren na marginalizirane osobe, teško zapošljive gdje su rezultati pokazali da su se 23 osobe nakon savjetovanja aktivirale  na tržištu rada i uspjele pronaći određeni društveni angažman, a 16 posto savjetovanih osoba je počelo da se aktivno integriše u društvo kroz završavanje formalnog obrazovanja ili pohađajući određene treninge i edukacije", pojasnila je Omanović.

Nikolina Garača, predsjednica Udruženja za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S., kazala je da njihovo udruženje broji oko 35 savjetnika/ca koji vrše savjetovanje sa ovim istrumentom širom BiH.

"Pasoš kompetencija je knjiga života koja se gradi i raste, on se ispunjava uz savjetnika koji kandidata vodi kroz taj proces u trajanju od jednog do dva mjeseca i kroz koji kandidat spoznaje sebe svoje kompetencije koje posjeduje. Na kraju savjetovanja dobija potvrdu, certifikat o identifikovanim kompetencijama koju kasniju kandidati koriste uz prijave na posao, CV, prijave za fakultet, stipendije ili tome slično", rekla je Garača.

Ovaj proces prvenstveno služi kako bi jedna osoba spoznala sebe, Garača  kaže da niko od sprovoditelja ovog instrumenta ne može da garantuje da će neka osoba biti zaposlena nakon savjetovanja, jer to zavisi samo od te osobe.

"Statistika je pokazala da je oko pet posto naših savjetovanih osoba kroz tri, šest ili devet mjeseci nakon savjetovanja pronašlo neki vid zaposlenja sa kojim je zadovoljno. Ostali su nastavili svoje školovanje, dalje usavršavanje ili su odlučili da odu iz države", kaže ona.

U okviru projekta "Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje opštinskih usluga“ koji u ime njemačke vlade sprovodi GIZ razvijen je instrument za identifikaciju vještina i znanja pod nazivom Pasoš kompetencija. Ovaj instrument se već dvije godine primjenjuje u Srbiji i na Kosovu, a tome je prethodio proces adaptacije i uspješne implementacije u Bosni i Hercegovini.

Navedeni projekat se realizuje kroz GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija opštinskih usluga.

Ivana Stevanović-Hempfling ispred Mreže aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji – MAPS rekla je da je ovaj instrument u Srbiju uveden kako bi se unaprijedila znanja i vještine osoba iz osjetljivih kategorija.

"Na sama savjetovanja delegirane su nam bile osobe direktno sa zavoda za zapošljavanje a koje su  pripadale grupi ugrožene kategorije. Ova saradnja je pokazala solidne rezultate jer su u pitanju bile osobe romske populacije, povratnici, samohrani roditelji ali i osobe koje su dugo nezaposlene.  Pasoš kompetencija ima ogromu vrijednost baš za ovu kategoriju jer oni često nisu svjesni svojih sposobnosti ili znanja koja posjeduju pa kroz nejga dobiju neka nova shvatanja sebe", rekla je Stevanović-Hempfling.

Poznavati vlastite snage i kvalitete, poznavati svoje vještine i znati ih iskoristiti u različitim kontekstima, ali i poznavati vlastite slabosti i dobiti upute kako ih prevladati, od presudnog je značaja za pronalaženje svog mjesta na današnjem tržištu rada koje se mijenja nevjerovatnom brzinom, zbog toga je Pasoš komptenecija idealan alat.

Dvodnevna konferncija organizirana je u cilju razmjene znanja i iskustava u radu sa Pasošom kompetencija, te predstavljanja dosadašnjih rezultata sa terena i rezultata regionalne saradnje, njemački GIZ organizuje dvodnevnu regionalnu konferenciju u Sarajevu na kojoj učestvuju predstavnici njemačkog Instituta za obrazovanje odraslih (DIE), Udruženja za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. iz Bosne i Hercegovine, Mreže aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji – MAPS, te predstavnici organizacija i institucija sa Kosova, posvećenih zajedničkom cilju, a to je unapređenje društva i ekonomski napredak u zemljama Zapadnog Balkana.

Njemačka vlada podržava zemlje Jugoistočne Evrope u unapređenju uslova za zapošljavanje osetljivih kategorija stanovništva sa fokusom na romsku populaciju, marginalizovane grupe i reintegraciju povratnika.

Uvođenjem i primjenom Pasoša kompetencija, instrumenta za identifikaciju stečenog znanja i vještina putem neformalnog i informalnog učenja, uz veliku podršku lokalnih partnera u BiH, Srbiji i Kosovu doprinosi se osnaživanju teško zapošljivih i marginalizovanih grupa na tržištu rada.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti