Kroz Program saradnje moguće stipendiranja studenata iz BiH u Mađarskoj

24.11.2016. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Kroz Program saradnje moguće stipendiranja studenata iz BiH u Mađarskoj

Mađarski ambasador informirao je ministra Osmanovića da krajem godine ističe dosadašnji program saradnje u oblastima obrazovanja.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u BiH Jožefom Neđešiom (József Négyesi) o nastavku saradnje dvije zemlje u obrazovanju, nauci  i kulturi.

Mađarski ambasador informirao je ministra Osmanovića da krajem godine ističe dosadašnji program saradnje u oblastima obrazovanja, nauke i kulture između Mađarskog ministarstva ljudskih resursa i Ministarstva civilnih poslova BiH. Imajući u vidu da u okviru ovog programa Mađarska stipendira studente iz Bosne i Hercegovine, ambasador Neđeši se založio za nastavak saradnje kroz potpisivanje novog programa za period 2017-2019. godina.

Mađarska strana nudi godišnje stipendije za 50 bosanskohercegovačkih studenata da nastave studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku , 20 stipendija u području poljoprivrede i prirodnih nauka, 20 stipendija u području inženjerstva i ekonomije, a novost je 5 stipendija za jednociklusne studije u području medicine za pune dodiplomske ili postdiplomske studijske programe.

Osim toga Mađarska  nudi pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojem području.

Ministar Osmanović naglasio je da će Ministarstvo civilnih poslova učiniti sve da program bude nastavljen, imajući u vidu interese studenata iz BiH, ali i brojne mogućnosti za saradnju oblastima kulture i nauke. Ministar Osmanović i ambasador Neđeši naglasili su i značajnu kulturnu razmjenu dvije zemlje u proteklom periodu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti