Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kroz projekt "Training for Job - Training to Stay" zaposleno 60 ljudi

03.12.2018. 14:25 / Izvor: Akta.ba

Fondacija Hastor u proteklom periodu realizovala je projekat koji je imao za cilj obučiti mlade ljude i pružiti im zanje i vještine potrebne za tržište rada. Ovaj projekat pod nazivom "Training for Job – Training to Stay“ je finansiran od strane USAID WHAM aktivnosti.

Realizacija projekta je trajala u periodu 01. aprila do 31. oktobara 2018. godine tokom čega je obuku prošlo 90 osoba s područja općine Bugojno i uže regije, a 60 najuspješnijih je dobilo priliku za zaposlenje u kompaniji Prevent Step u Bugojnu.

Svoje iskustvo o učešću u obuci podijelila je Edisa Subašić, trenutno zaposlena u Prevent Stepu.

"Prijavila sam se na konkurs i nakon uspješno završene obuke dobila sam priliku za zaposlenje u Prevetu. Zahvalna sam na pruženoj prilici da steknem radno iskustvo i da se osamostalim", kaže Subašić.

Direktor USAID WHAM aktivnosti Fuad Ćurčić je naglasio da: "Svako novo radno mjesto u tekstilnoj industriji je izazov za svakog radnika i poslodavca. USAID WHAM je podržao ovaj projekat sa ciljem da grad Bugojno nastavi da bude mjesto uspješnih preduzeća i vrijednih ljudi.“

Projekat je realizovala Fondacija Hastor koja kroz svoje djelovanje pruža direktnu podršku mladima u BiH i motiviše ih da učenjem, radom i trudom postanu samosvjesni lideri, te doprinose razvoju kompletnog društva. Fondacija Hastor aktivni je zagovornik uvođenja dualnog sistema obrazovanja i kontinuirano sarađuje sa domaćim i stranim organizacijama koje djeluju u ovim oblastima.

"Smatramo da je ovo bitno koliko za nas kao organizaciju, tako i za lokalnu zajednicu gdje je suština bila i ostaje da što veći broj ljudi dobije adekvatne vještine i znanja kako bi ušli u process rada, te ostali na održivim radnim mjestima. Takođe, bilo je uživanje sarađivati sa WHAM ekipom, tako da se nadamo da će ova saradnja biti vrlo brzo nastavljena i produbljena". Izjavio je direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin i izrazio veliko zadovoljstvo ispunjenim ciljevima projekta.

Tokom realizacije projekta osposobljeno je pet trenera koji su vršili obuke kroz ovaj projekat i koji su osposobljeni da i u budućnosti vrše kvalitetne obuke za buduće zaposlenike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti