KS: Dogovorena realizacija projekta uređenja rijeke Bosne i Zujevine

14.01.2010. 08:25 / Izvor: eKapija.ba
KS: Dogovorena realizacija projekta uređenja rijeke Bosne i Zujevine

Realizacija projekata zaštite naselja od poplava na području Općine Ilidža bila su tema već najavljenog sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, općina Ilidža i Novi Grad, Kantonalne uprave civilne zaštite, Direkcije za puteve KS i "Agencije za vodno područje rijeke Save". Kako je dogovoreno, Vlada KS i „Agencija za vodno područje rijeke Save“ potpisaće sporazum za uređenje rijeke Bosne od ušća rijeke Željeznice u dužini od 800 metara, dok će Općina Ilidža biti zadužena za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici.

"Projekat će biti realiziran na osnovu izvedbene dokumentacije 'Agencije za vodno područje rijeke Save', koja će u što skorije vrijeme raspisati tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova. Opredjeljenje Vlade KS je da iz namjenskih budžetskih sredstava novac izdvoji upravo za realizaciju projekata zaštite naselja od poplava na području Općine Ilidža", najavio je premijer KS Besim Mehmedić.

Sporazum će definisati da uređenje pomenute dionice bude podjednako finansirano sredstvima Vlade KS i „Agencije za vodno područje rijeke Save“, dok će Općina Ilidža kao treći potpisnik sporazuma, kako je već i navedeno, rješavati imovinsko-pravne odnose.

"Zaista mi je drago da Kanton Sarajevo i Općina Ilidža imaju razumijevanje i želju da ovaj problem zajednički počnemo rješavati, a nadamo se da ćemo do kraja ove godine, ukoliko nas posluže vremenski uslovi, završiti radove na ovoj dionici. Naša želja je da ovu kompletnu dionicu u dužini od 8,5 km završimo što ranije, no to zavisi od finansijskih sredstava koja je potrebno izdvojiti za ovu namjenu u ukupnoj vrijednosti oko 25 miliona KM", pojasnio je direktor "Agencije za vodno područje rijeke Save", Sejad Delić.

Na sastanku je također dogovoreno da će Direkcija za puteve KS finansirati izgradnju mosta na rijeci Zujevini u dužini od 30 m, dok će Ministarstvo privrede i Kantonalne uprave civilne zaštite u svojim budžetima obezbijediti sredstva za uređenje rijeke Zujevine u dužini od 700m, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti