Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KS donosi Strategiju za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva

17.07.2020. 14:34 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Prijedlog sporazuma o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kantona Sarajevo-Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u svrhu izrade Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2021 – 2031. godina, jedne od aktivnosti u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Ovlašten je resorni ministar Faruk Kapidžić da potpiše ovaj Sporazum sa UNDP-om, kao implementatorom projekta.

Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine kao i Kantonalnim planom zaštite okoliša KS (KEAP) utvrđeni su prioritetni projekti u funkciji zaštite okoliša, prevashodno zraka kao njegove sastavne komponente, te je između ostalih planirana i izrada Strategije o ograničavanju korištenja čvrstih goriva u Sarajevskoj kotlini. Skupština KS također je zadužila Vladu i resorno ministarstvo da krenu u izradu ove strategije.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je s tim ciljem pokrenulo aktivnosti u saradnji sa UNDP-ijem. Procjena je da će izrada studije koštati oko 400.000 KM, koje će obezbijediti Ambasada Švedske i pomenuto ministarstvo u iznosima od po 200.000 KM.

Izrada Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva podrazumijeva, između ostalog, analizu trenutnog stanja, odnosno popis svih izvora emisija čvrstih goriva, uključujući i kućna ložišta (oko 100.000 objekata), analizu dostupnih goriva i peći, njihov uticaj na kvalitet zraka, prijedlog za uspostavu sistema certificiranja peći i kontrole vrste i kvaliteta čvrstih goriva, kao i pregled mogućih mjera za smanjenje emisija.

Na osnovu prikupljenih podataka Strategija će dati i liste prioritetnih zona i naselja koja imaju najveći uticaj na kvalitet zraka te odgovor gdje usmjeriti sredstva za sanaciju i unapređenje sistema grijanja individualnih objekata i njihovu energijsku efikasnost.

Strategijom će se utvrditi i potrebna sredstva za prelazak korisnika na ekološki prihvatljivije energente.

Paralelno sa ovim aktivnostima, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša planira i provodi niz drugih aktivnosti u cilju prevencije i smanjenja emisija u zrak, navode iz resornog ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti