KS: Održan sastanak o uspostavljanju institucionalne saradnje između Vlade i nevladinog sektora

30.06.2009. 12:00 / Izvor: Fena
KS: Održan sastanak o uspostavljanju institucionalne saradnje između Vlade i nevladinog sektora

U multimedijalnoj sali Vlade Kantona Sarajevo 30.06.2009. godine je održan konstituirajući sastanak mješovitog tima za izradu sporazuma između Vlade KS-a i nevladinog sektora.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih ministarstava iz Vlade KS-a i sekretar Vlade KS-a te nevladinog sektora iz grupe "Mreža sporazum + KS" koji okuplja više od 40 nevladinih organizacija.

Sporazum će, po najavama prisutnih utjecati na izgradnju partnerskih odnosa između Vlade KS-a i nevladinog sektora te doprinijeti zajedničkim naporima na poboljšanju kvaliteta života i rješavanja brojnih problema građana.

"Nagomilani problemi u društvu pokazuju da ih nijedan nivo vlasti ne može sam rješavati. Iako je vladin sektor najodgovorniji za ovakvo stanje, ni nevladin sektor ne može biti imun na odgovornost niti može pomoći isključivo kritizirajući vlast. I nevladin sektor treba ponuditi konkretna rješenja", izjavila je novinarima projekt menadžerica Centra za promociju civilnog društva (CPCD) Mirjana Sirćo.

Premijer Vlade KS-a Besim Mehmedić pohvalio je održavanje sastanka i nastojanja da se dođe do ovog sporazuma.

"Sporazum prije svega podrazumijeva konstruktivan dijalog između Vlade i nevladinog sektora, a koji će voditi ka kvalitetnijim rješenjima", istakao je Mehmedić.

Uspostavljanjem suradnje između Vlade i nevladinog sektora građani će više biti uključeni u procese donošenja bitnih odluka kao što su usvajanje budžeta, definiranje javnog interesa, transparentniji rad zakonodavne vlasti, itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti