KS: Počelo uvođenje informacionog sistema u oblast socijalne zastite

24.07.2014. 15:29 / Izvor: eKapija.ba
KS: Počelo uvođenje informacionog sistema u oblast socijalne zastite

Uvođenjem informacionog sistema u oblasti socijalne zaštite onemogućit će se zloupotrebe prava, uvesti finansijska disciplina u trošenju budžetskih sredstava i ostvariti višemilionske uštede.

Uvođenjem informacionog sistema u oblasti socijalne zaštite onemogućit će se zloupotrebe prava, uvesti finansijska disciplina u trošenju budžetskih sredstava i ostvariti višemilionske uštede.

“Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS započelo je poslove uvođenja informacionog sistema u oblastima socijalne zaštite, prava porodice sa djecom i prava civilnih žrtava rata”, informisao je prisutne predstavnike medija danas ministar Muamer Bandić na press konferenciji organiziranoj ovim povodom te im prezentovao sve aktivnosti ovog ministarstva koje će dovesti do potpune primjene ovog izuzetno važnog sistema kojim će se također uspostaviti informaciono povezivanje svih ustanova socijalne zaštite sa resornim ministarstvom.

“O kako obimnom sistemu se radi govori podatak da će u isti biti uneseni podaci za oko 50.000 korisnika nekog od 28 prava iz oblasti socijalne zaštite, zaštite porodice sa djecom i zaštite civilnih žrtava rata, i to po svim vrstama prava koje određeno lice ostvaruje”, naglasio je ministar Bandić, ovom prilikom, te dodao da je njegovim uvođenjem pokrenut proces reforme socijalne politike u Kantonu Sarajevo, ali i omogućen svakodnevni uvid u trošenje budžetskih sredstava namijenjenih za ovu oblast što bi, prema njegovim očekivanjama, moglo za posljedicu imati višemilionske uštede novčanih sredstava koja će biti preusmjerena na poboljšanje socijalne zaštite lica koja su u stvarnom stanju socijalne potrebe.

Istakao je da će korist od ovakve politike imati svi a posebno je bitno što će se, uz čitav niz drugih mjera, doprinijeti da socijalna davanja idu u prave ruke. Jedino se na taj način može  osigurati njihova održivost a onda i bolji kvalitet.

“Procesu uvođenja ovog sistema prethodio je izuzetno kompleksan i obiman posao revizije i nadzora koji su u protekloj godini kontinuirano vođeni iz resornog ministarstva, pri čemu su se evidentirali mnogi nedostaci u vođenju postupaka ostvarivanja prava koji su za posljedicu imali često neracionalno trošenje budžetskog novca i prisustvo evidentne finansijske nediscipline”, naglasio je ministar Bandić.

Naveo je i konkretne primjere, kao što su činjenice da su ustanovljeni podaci da je civilna žrtva rata umrla prije četiri godine, a da su pravo na njegovu naknadu nezakonito ostvarivali njegovi srodnici. Spomenuo je da je utvrđeno da su korisnici vrlo često u zavisnosti od kriterija za ostvarivanja određenog prava mijenjali kućne liste u smislu navođenja više ili manje imena i prezimena članova porodičnog domaćinstva.

“Svim ovim nepravilnostima definitivno će se stati u kraj, jer dokumenti koji budu uneseni u elektronski spis korisnika neće moći biti brisani već samo dopunjavani”, naveo je ministar Bandić te pojasnio da će se stvarni socijalni status svakog korisnika nekog od socijalnih prava i članova njegovog porodičnog domaćinstva moći provjeriti uvidom u podatke Poreske uprave, MUP-a, Agencije za identifikacione dokumente te Službe za zapošljavanje KS sa čijim bazama padataka će ovaj informacioni sistem biti uvezan.

Ovim sistemom je također predviđeno da će sve ustanove socijalne zaštite, njih šest, imati svoje aplikacije iz kojih će u svakom trenutku biti vidljiv tačan broj korisnika njihovih usluga, podaci sa tačnim iznosima troškova po svakom njihovom korisniku, čime ćemo učiniti realnijim zahtjeve za novčanim sredstvima iz ovih ustanova te kontrolu u njihovom trošenju i prijeko potrebnu finansijsku disciplinu u njihovom poslovanju, tačan broj uposlenika, kojim će se spriječiti novo upošljavanje u ovim ustanovama bez saglasnosti Vlade KS, što je vrlo često bio slučaj do sada, ali i svi opšti akti po kojima svaka od ovih ustanova funkcioniše i radi, objasnio je ministar Bandić.

Naglasio je da je ovaj informacioni sistem apsolutna inovacija u uspostavi transparentnog i domaćinskog vođenja socijalne politike, a koja se može primjeniti i na ostale sfere politike u cilju efikasnog, pravednog i pravičnog trošenja budžetskih sredstava, te najavio da će konkretni rezultati i svi efekti uvođenja ovog izuzetno značajnog informacionog sistema u ovu oblast biti vidljivi za otprilike godinu dana.

“Punom primjenom ovog informacionog sistema dobit ćemo stvarnu socijalnu sliku stanovnika Kantona Sarajevo koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno njihovu socijalnu kartu”, istakao je ministar Bandić i dodao da je ovaj način vođenja Ministarstva jedna nova vrijednost u politici koja polazi od potrebe da se artikulira problem, pronađe rješenje i radi na njegovoj provedbi za dobro svih građana Kantona Sarajevo.

Na kraju je zaključio da ovaj informacioni sistem predstavlja “revoluciju” u odnosu politike i političara prema javnim sredstvima i “objava rata” svakoj vrsti prevare i kriminala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti