KS: Preuzimanje digitalnih certifikata o vakcinaciji i potvrde o preležanom covidu

14.06.2021. 12:27 / Izvor: Akta.ba
KS: Preuzimanje digitalnih certifikata o vakcinaciji i potvrde o preležanom covidu

Od danas je u funkciji nova aplikacija putem koje građani mogu preuzimati dokumente koji se odnose na njihovu vakcinaciju ili prebolovani Covid-19.

Od danas je u funkciji nova aplikacija putem koje građani mogu preuzimati dokumente koji se odnose na njihovu vakcinaciju ili prebolovani Covid-19. Aplikacija je dostupna na linku.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) je putem informacionog sistema omogućio dostavu i preuzimanje certifikata o vakcinaciji sa QR kodom – do sada je generisano više od 10.000 certifikata.

Građani Kantona Sarajevo mogu putem online aplikacije da preuzmu dokumente koji se odnose na vakcinaciju ili prebolovani Covid-19 i to: certifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom Covidu, kao i rješenje Ministarstva zdravstva o samoizolaciji.

Mogućnost preuzimanja navedenih dokumenata zavisi isključivo od toga da li su odgovarajući podaci uneseni u informacioni sistem od zdravstvenih radnika u ordinaciji gdje je pružena usluga ili na punktu masovne vakcinacije u "Zetri", na što Zavod nema uticaja.

Podaci se kontinuirano ažuriraju u skladu sa dinamikom unosa ili dostave podataka, te ukoliko neki dokument trenutno nije dostupan, korisnik treba ponovo da pokuša u narednom periodu.

Preuzimanje certifikata će biti omogućeno i građanima koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo i u drugim državama, a koji su izvršili registraciju i priložili validne dokumente te vakcinacije putem ranije uspostavljene aplikacije.

U ovom trenutku Certifikat o vakcinaciji je postavljen samo za one građane koji su primili obje doze vakcine, a u narednom periodu će biti postavljeni certifikati i za one sugrađane koji su primili samo jednu dozu.

QR kod koji se nalazi na certifikatu omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno ga je skenirati kamerom mobilnog telefona (ili bilo kojim skenerom) kako bi se prikazao online link za provjeru navedenog dokumenta.

Dokument je lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta na svijetu jer se skeniranjem QR koda i otvaranjem linka koji on prikazuje vrši uvid u online certifikat o vakcinaciji.

Certifikat je izrađen u skladu sa okvirnim smjernicama EU i može se provjeriti online u stvarnom vremenu, a da li će biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje.

Pojedine države imaju svoju metodologiju prihvatanja certifikata za vakcine koje nisu odbrene od regulatorne agencije EU.

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije članica EU i nije potpisnik Sporazuma o EU Covid pasošu, svi građani se upućuju da prije putovanja provjere uslove za ulazak u državu u koju žele da putuju i validnu dokumentaciju u pogledu prihvatljivosti certifikata, izdavaoca certifikata i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana.

Implementator sistema sarajevska firma Medit d.o.o. je do sada generisala više od 10.000 certifikata o vakcinaciji za građane, uposlenike pojedinih državnih agencija, te pripadnike diplomatskog kora koji su vakcinisani sa obje doze, a cjelokupnu podršku procesu vakcinacije pruža potpuno besplatno, saopćeno je iz ZZOKS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti