KS uskoro osniva svoju turističku zajednicu

16.08.2016. 07:35 / Izvor: Fena
KS uskoro osniva svoju turističku zajednicu

Kroz turističku zajednicu će se razvijati oblast turizma i ubirati taksa koja je javni prihod Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo pokreće sada inicijativu za osnivanje nove i nadamo se da će od septembra profunkcionirati nova turistička zajednica Kantona Sarajevo, kazao je Feni premijer KS Elmedin Konaković.

Istakao je kako će se "kroz tu turističku zajednicu razvijati oblast turizma i ubirati taksa koja je javni prihod Kantona Sarajevo".

- Mi ćemo formirati turističku zajednicu u skladu sa Zakonom o turizmu KS, u skladu s drugim službenim propisima, i javni prihod ubuduće će ubirati isključivo država kao što je i definirano u Zakonu o raspodjeli javnih prihoda, da to može ubirati samo FBiH, Kanton, Grad ili općine, naglasio je Konaković.

Dodao je da je "evidentno da postoji veliki problem u funkcioniranju oblsati turizma u Kantonu Sarajevo".

- Ova oblast je jedna od najpotentnijih grana privrede a trenutno naši prihodi po osnovu boravišnih taksi i ovih propisanih obaveza privrednim subjetima su, kad je riječ o budžetu KS, nula KM, pojasnio je Konaković.

Prema njegovim riječima, od početka ta priča ima jednu vrlo ozbiljnu notu i dinamiku i javnost je vrlo zainteresirana, te je bilo i različitih i oprečnih mišljenja o funkcioniranju Turističke zajednice KS.

- Sa ovog aspekta mogu reći da mi je drago da nismo brzo donijeli neke odluke, da nismo prelomili stvari "preko koljena", jer što je vrijeme odmicalo, saznavali smo sve više i više podataka koje su na kraju pokazali potpuni apsurd ovog cijelog stanja - kazao je Konaković.

Naglasio je kako je "trenutno situacija takva da javni prihod, koji je jasno definiran u Zakonu o raspodjeli javnih prihoda na FBiH, gdje se definira njegova svrha i namjena, trenutno ga ubire grupa - udruženje građana koje je registrirano u Turističkoj zajednici KS".

- Drugi problem njihove registracije je što presudom Ustavnog suda od januara 2015., ni taj registar koji je posljedica zakona koji je stavljen van snage, ni on formalno pravno ne postoji. Tako je upitno i postojanje ove Turističke zajednice - kazao je Konaković.

Potcrtao je kako će "KS tražiti od organa da ispitaju kako je moguće da su javni prihodi do sada uplaćivani na račun udruženja".

- Mislim da je to jedan jedini slučaj u državni BiH, a i šire. Mislim da ovakvih slučajeva nema i mislim da je to definicija koja najbolje pokazuje paradoks ove cijele situacije - kazao je Konaković.

Premijer Konaković je naglasio kako će "svi oni koji trenutno rade u Turističkoj zajednici KS dobiti ponudu novog ugovora jer Vladi KS nije u cilju da ih ostavi bez posla".

- Svi radnici koji trenutno rade u Turističkoj zajednici KS dobit će ponudu da pređu u novu turističku zajednicu s rukovodostvom koje postavlja i bira Vlada KS a u saradnji sa Skupštinom KS i oni će imati ponudu da prihvate nova radna mjesta po sistamatizaciji koju će iskreirati ljudi koji budu vodili turističku zajednicu, dobit će svoje obaveze i zadatke. Mi nemamo namjeru nikoga da ostavimo na ulici - poručio je Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti