Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KULT izdvojio 20.000 KM za inicijative mladih

30.07.2020. 09:41 / Izvor: Akta.ba

U Bosni i Hercegovini žive mladi koji stiču znanja i vještine, a potom ih ulažu u razvoj svojih zajednica doprinoseći tako sebi, ali i drugim mladim ljudima i društvu u cjelini. Da još uvijek širom BiH postoje mladi spremni raditi i graditi bolju budućnost dokazuju polaznice i polaznici petnaeste generacije "Uči, Misli i Djeluj!" obuke za omladinske liderice i lidere.

Ovi mladi će do kraja godine provoditi lokalne građanske inicijative u 10 različitih zajednica širom Bosne i Hercegovine, i to: Zenica, Ilijaš, Srebrenik, Kiseljak, Tuzla, Foča, Bihać, Cazin, Žepče i Ilidža.

Podršku u tome pružit će im Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, koji su izdvojili 20.000 KM za realizaciju ovih ideja.

Emina Zolota iz Ilidže jedna je od polaznica obuke koja će dobiti finansijsku i mentorsku podršku od tima Instituta i zajedno sa svojim timom vršnjaka provodit će edukacije iz IT oblasti i kreirati "Sigurnu mapu općine Ilidža".

"Kada govorimo o zadovoljstvu mladih sigurnosnom situacijom u mjestu u kojem žive, zaključak izveden iz istraživanja položaja i potreba mladih, je da su mladi više nezadovoljni, nego zadovoljni postojećim stanjem. Ovom inicijativom želim smanjiti stopu kriminala, ali i ukazati građanima gdje se najčešće dešavaju napadi pasa lutalica. Ljudi imaju pravo na sigurnost i moj cilj je doprinijeti povećanju njihove sigurnosti. U narednih nekoliko mjeseci razvijat ću interaktivnu 'Sigurnu mapu/Safe Map Ilidža' zajedno sa svojim vršnjacima", izjavila je Emina Zolota, jedna od dobitnica podrške Instituta.

Prikupljene podatke o dijelovima općine i učestalosti napada uvrstit će u mapu koja će biti dostupna građanima i turistima.

Emina će kroz radionice pružiti edukaciju iz osnova programiranja svojim vršnjacima i na taj način će im pomoći da steknu osnovna znanja iz programiranja, a zajedno će kreirati nešto što će koristiti cijeloj zajednici.

Pored "Sigurne mape općine Ilidža", mladi UMiD-ovci provodit će inicijative u oblastima ljudskih prava, ekologije i građanskog aktivizma.

Neke od inicijativa će pomoći mladima da unaprijede infrastrukturu za mlade u lokalnoj zajednici, jačaju kapacitete i grade vještine, dok će preostale graditi mostove između marginaliziranih skupina društva, promovirati važnost zdravog života i educirati mlade o funkcioniranju organa uprave u lokalnim zajednicama.

Današnjim potpisivanjem ugovora Institut za razvoj mladih KULT nastavlja kontinuirano pružati finansijsku i mentorsku podršku mladima širom Bosne i Hercegovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti