Kulturni turizam pokretač bh. ekonomije

25.07.2011. 15:36 / Izvor: eKapija.ba
Kulturni turizam pokretač bh. ekonomije

Turistička slika u BiH sudeći prema podacima turističkih organizacija u BiH znatno se popravila. Najviše dolazaka turista kao i proteklih godina bilježi se u ljetnim mjesecima, generalni stav je turističkih organizacija. Ovome svakako doprinose tradicionalna kulturna dešavanja koja privuku na hiljade stranih gostiju. Posebno mjesto u kulturnom turizmu svakako zauzima Sarajevo Film Festival, zahvaljujući kojem je i ove godine glavni grad države pun inostranih gostiju.

Gosti dolaze sa svih strana svijeta od Europe do Amerike, a tu su svakako i neizostavna rediteljska i glumačka imena: Efet Abazi, Susanne Bier, Taner Birsel, Luli Bitri, Konstantin Bojanov, Nuri Bilge Ceylan, Mohamed Diab, Ari Folman, Cary Fukunaga, Lucrecia Marteli, Oleg Novković, Wim Wenders, Pjer Žalica...

Drugi veoma važan događaj u našoj zemlji su skokovi sa Starog mosta koji se svake godine tradicionalno održajaju u Mostaru.

O popularnosti ove manifestacije govori i sama činjenica da je Stari most kao takav uvršten na UNESCO-vu listu zaštićenog kulturnog naslijeđa koji svake godine svojom neopisivom ljepotom privlači sve veći broj turista.

Svakako neizostavni su i ostali kulturni događaji u državi od kojih izdvajamo: Baščaršijske noći, Rock Open Air, Jazz festival, Internacionalni teatarski festival MESS, Ljeto na Vrbasu, trebinjski Festival Festivala, Međunarodna likovna kolonija (Trebinje)...

Sudeći po podacima turističkih organizacija, ova vrsta turizma osim afirmacije kulturnih vrijednosti ostvaruje i značajan financijski efekt što se pozitivno odražava i na ekonomiju države, te stoga je jasno da je kulturni turizam pokretač bh. ekonomije.

Dženana Bećirević iz Turističke zajednice Federacije BiH za ekapija.ba kaže kako je jako je zadovoljna turističkim kretanjima u junu i julu ove godine.

"Prema nekim pokazateljima, obzirom da zvanična statistika još uvijek nije objavila podatke za mjesec juni, pa tako ni za prvih šest mjeseci, izuzetno je povećan broj dolazak turista i ostvarenih noćenja, ali je još uvijek rano govoriti o procentima", kaže Bećirević, naglašavajući kako trenutno u Kantonu Sarajevo traje najveća regionalna kulturna manifestacija SFF, koja BiH, Federaciju BiH, a posebno Sarajevo svake godine, pa tako i ove, stavlja u žižu zbivanja posebno u Europi, ali možemo reći i u cijelom svijetu. Ova kulturna manifestacija dovodi do snažnog i intenzivnog rasta turističkog prometa.

Sigurno je da industrija turizma u našoj zemlji ovakvim i sličnim manifestacijama doživljava pozitivna trend, međunarodni dolasci turista se povećavaju, kao i prihod ostvaren od turizma.

"Možemo slobodno reći da se kontinuirano povećava broj turista ka destinacijama kulturnog, poslovnog, religijskog turizma, te potražnja za destinacijama avanturističkog i ekološkog turizma. Ovim i sličnim manifestacijama koje snažno promoviraju turizam, turističke destinacije, mogućnosti i ljepote koje se nude, Federacija BiH našla je svoju čvrstu poziciju na turističkoj mapi Europe i svijeta", kaže Bećirević.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti