Kulturnim dešavanjima do većeg broja turista u Sarajevu

07.12.2018. 11:10 / Izvor: Akta.ba
Kulturnim dešavanjima do većeg broja turista u Sarajevu

Zahvaljujući brojnim kulturnim dešavanjima u gradu od Sarajevo Film Festivala do Sarajevske zime Sarajevo postaje sve prepoznatljivije na kulturnoj i turističkoj mapi svijeta.

Zahvaljujući brojnim kulturnim dešavanjima u gradu od Sarajevo Film Festivala do Sarajevske zime, Sarajevo postaje sve prepoznatljivije na kulturnoj i turističkoj mapi svijeta. Izdvajanja za ovu oblast su još uvijek nedovoljna, a kako kažu radnici iz ove branše vlast još uvijek nema dovoljno sluha za kulturu.

Za poslovni portal Akta.ba u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, kazali su kako putem javnih poziva sufinansiraju različite događaje i manifestacije iz oblasti kulture, sporta, te obrazovanja, a sve u svrhu obogaćivanja turističke ponude i imidža Kantona Sarajevo.

SARAJEVO U DECEMBRU

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo uveliko radi na pripremi zimske turističke sezone. Stvaramo uslove u kojima će Sarajevo dobro dočekati turiste i trudimo se biti što bolji domaćini, te u ovim zimskim hladnim danima, za vrijeme novogodišnjih praznika, stvaramo topliju atmosferu u Sarajevu", kažu u Turističkoj zajednici KS.

Navode, kako će decembar, prvi mjesec zime i praznika obilovat brojnim događajima koji će kako se nadaju biti zanimljivi turistima.

Otvoren je Sarajevo Holiday Market, u parku Hastahana, koji je zasigurno mjesto zimske praznične sezone.

Turistička zajednica u nizu kulturnih dešavanja, podržava, po prvi put, još jednu čarobnu priču u Sarajevu -  a to je 19. po redu Festival „Kao nekad pred Božić“ koji će i ove godine građanima ali naravno i turistima ponuditi jedinstven i kvalitetan kulturni sadržaj.

Nezaobilazna podrška sa njihove strane dolazi i zimskoj turističkoj sezoni na našim Olimpijskim ljepoticama Igmanu i Bjelašnici, gdje će uoči Nove Godine, tačnije 29. decembra biti održan koncert legendarne grupe Bijelo dugme, čime će zvanično biti otvorena zimska sezona na planinama.

Partneri su i Gradskoj upravi Sarajeva u organizaciji dočeka 2019. godine u Sarajevu. Doček je obogaćen koncertima Harija Mata Harija i Bombaj štampe, te koncertom klasične muzike na otvorenom.

Da se mnogo radi na promociji bh. prijestolnice, pokazuju i posljednji statistički podaci, prema kojima je prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, u Sarajevu zabilježeno više od million noćenja turista u proteklih 10 mjeseci, te više od pola miliona dolazaka.

Zahvaljujući dobroj promociji, ali i programu, glavni grad BiH već tradicionalno postaje centar regije za vrijeme novogodišnjih praznika.

"Upravo zato, zajedno s Graskom upravom Sarajeva promovirali smo program dočeka Nove Godine – 'Sarajevo centar regije' u osam regionalnih gradova (Zagreb, Ljubljana, Beograd, Skoplje, Podgorica, Novi Pazar, Dubrovnik i Split) te pozvali susjede da upravo Sarajevo bude njihova novogodišnja destinacija", kažu u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Podaci govore, navode da je konstantan rast u broju dolazaka i ostvarenih noćenja i procentualno iznosti između 17 – 20 % u odnosu na isti period prošle godine.

"U ovoj godini posjetili su nas turisti iz 165 država svijeta a najviše ih je iz Turske, Hrvatske, Kine, U.A.E., Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD, Srbije, Kuvajta i Italije. U KS je nešto više od 330 smještajnih objekata, sa više od 13 600 kreveta", navode iz TZ KS.

DOČEK NOVE GODINE

U 2018. godini, Općina Stari Grad je za podršku kulturnim događajima i ustanovama, izdvojila oko 200.000 KM.

Neki od njih su kažu Sarajevo Film Festival za koji su izdvojili  20.000 KM, grant za doček Nove godine sa 10.000 KM, Festival „Sarajevska zima“ sa 3.000 KM, projekat „Kulturom do ljepote“ sa 5.000 KM, KUD Baščaršija sa 10.000 KM, Muzej „Alija Izetbegović“ sa 5.000 KM, podršku različitim manifestacijama iz oblasti kulture sa 17. 000 KM, Udruženje filmskih radnika sa 29.000 KM, grant JU Pozorište mladih sa 5.000 KM, Festival dječije umjetnosti – FEDU 2018 sa  20.000 KM i brojne druge manifestacije.

Prema sporazumu potpisanim sa Ministarstvom civilnih poslova BiH o podršci ustanovama kulture, Općina Stari Grad navode već tri godine podržava rad Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Godišnji iznos je  50.000 KM.

Naredni projekat iz oblasti kulture koji će biti podržan je organizacija novogodišnjeg dočeka u Sarajevu.

U 2018. godini  Općina Centar Sarajevo je izdvojila 135.000 KM za kulturne manifestacije: Sarajevo Film Festival, Narodno pozorište, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Bosanski kulturni centar, Zemaljski muzej BiH, JU Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Kamerni teatar 55, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajna BiH-Izložba Modra rijeka-modro more, Udruženje „LIFT-prostorne inicijative“- Dani arhitekture, Udruženje za očuvanje jevrejske kulture i tradicije i promociju turističkih potencijala Sarajevo „HAGADA“, Udruženje „URBANI MENADŽMENT“- Drugi austrijski bal u Sarajevu, za održavanje manifestacija u prostorijama KJP Skenderija koje su od interesa za građane općine Centar,  projekte koji su u funkciji organiziranog bavljenja kulturno-edukativnim sadržajima, a realiziraju se u Centru kulture i mladih Općine Centar i za doček Nove godine u gradu Sarajevu.

S obzirom da budžet Općine za 2019. godinu nije usvojen nisu bili u mogućnosti dati tačne podatke o događajima koje će podržati. Međutim planirali su da pruže podršku, dočeku Nove godine u Sarajevu, Sarajevo Film festivalu, četiri kulturno umjetnička društva, održavanje manifestacija u prostorijama KJP Skenderija koje su od interesa za građane Općine Centar,  projekte koji su u funkciji organiziranog bavljenja kulturno-edukativnim sadržajima, a realiziraju se u Centru kulture i ostalim kulturnim ustanovama, manifestacija, festivalima i projektima na osnovu podnesenih zahtjeva.

Što se tiče Općine Novo Sarajevo kažu kako ostvaruju saradnju sa kulturnim institucijama koja se, uglavnom, svodi na konkretne zahtjeve, projekte ili programske aktivnosti, osim kada je u pitanju JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“, čiji je osnivač Općina koja finansira redovne aktivnosti ove javne ustanove.

"U okviru planskih, programskih i drugih aktivnosti koje su se realizovale u 2018. godini, Općina Novo Sarajevo godišnje izdvaja cca 240.000,00 KM za održavanje kulturnih događaja. Do kraja tekuće godine, događaji koje će Općine podržati su Festival folklora učenika novosarajevskoh osnovnih škola i Ledena čarolija koja je planirana da se održi na Vilsonovom šetalištu", kažu iz ove Općine.

Uspavane institucije ili "Uspavana ljepotica"

S obzirom da je u Sarajevu nedavno održan i vrhunski spektakl na ledu "Uspavana ljepotica" koju je izveo Ruski državni balet iz Sankt Peteburga koji je Sarajevo pretvorio u svjetsku balkansku metropolu, zanimalo nas je da li su učestovavali u finansiranju i ovog događaja.

U Turističkoj zajednici, kažu kako su pomogli njegovu organizaciju međutim o tačnom iznosu pomoći nisu govorili. Općina Stari Grad podržala je i tehnički održavanje programa "Uspavana ljepotica", dok Općina Novo Sarajevo nije dala finansijsku podršku vezano za navedeni događaj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti