Kupovinom ekološki prihvatljivih proizvoda do čistih voda

28.11.2016. 08:59 / Izvor: Federalna.ba
Kupovinom ekološki prihvatljivih proizvoda do čistih voda

Nakon niza uspješnih akcija uskoro se nastavlja čišćenje voda na pet novih lokacija u našoj zemlji.

Kako kupovinom ekološki prihvatljivih proizvoda osiguravamo čistije vode? Otpad je, naime, jedan od najznačajnijih ekoloških problema savremenog svijeta.

Nakon niza uspješnih akcija uskoro se nastavlja čišćenje voda na pet novih lokacija u našoj zemlji.

Key account manager Henkela Admir Suljević kazao je kako je izvučeno oko šest tona otpada iz rijeka BiH te da će ove godine u fokusu biti jezera. Navodi dalje kako su u saradnji s trgovačkim lancem Bingo radili na dizanju svijesti potrošača: "Kupci su koristili naše proizvode koji su društveno odgovorni i bioodrživi te su se nastavili vraćati jer su prepoznali njihov kvalitet".

Za zbrinjavanje otpada na primjeren način pobrinut će se Eko život. Otpad iz rijeka i jezera na propisan se način odlaže i reciklira.

"Ako su to gume ili neki metali, oni se mogu reciklirati i to je ono što najviše zagađuje. Sve što se može reciklirati, mi recikliramo i propisno zbrinemo da se taj otpad ponovo ne nađe u našim rijekama ili ilegalnim deponijama", objašnjava Vedrana Biberović, projekt menadžerIca Eko života d.o.o.

Kupovinom ekološki prihvatljivih proizvoda svi možemo pomoći u zaštiti okoliša.

Šefica službe marketinga Binga Tatjana Paunoski istakla je kako ohrabruje volumen prodaje ekološki prihvatljivih proizvoda.

I Ronilački klub Bosna daje podršku čistijem i zdravijem okolišu. Prija same akcije čišenja, potrebno je istražiti teren.

"20-30 ronilaca prvo obiđu teren, vide pristup, a zatim krenemo u akciju čišćenja i izvlačenja otpada. To su limenke i plastične boce, mada možemo naći i velikog otpada kao što su veš-mašine ili školjke auta", kaže Jelena Dajčinović, iz Ronilačkog kluba Bosna.

Boračko, Malo Plivsko i Ramsko jezero samo su neke od vodenih površina koje će biti očišćene u novoj godini.

O iskustvima i ekološkim projektima ronilaca - zaljubljenika u prirodu i podvodni svijet u emisiji Federacija plus govorio je predsjednik Ronilačkog kluba Bosna Hrvoje Gavrančić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti