Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kurić: Novi zakon o PIO-u osigurava stabilizaciju penzionog fonda

25.01.2018. 08:08 / Izvor: Fena

Foto: Fonet

Predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva prerade drveta i papira Redžo Kurić izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Istaknuo je da je zakon u skladu s reformama koje su važne u BiH, dodajući da je putem provođenja reformi također potrebno osigurati stabilizaciju penzionog i socijalnih fondova.

Pozitivnim je nazvao i usvajanje zaključka u Domu koji propisuje da će se u roku od šest mjeseci izvršiti korekcije zakona na koje su predstavnici sindikata ukazivali.

"To su korekcija za radnike s minimalnim primanjima i posebno za radnike u realnom sektoru kao i korekcija koja se odnosi na priznavanje penzionog staža za boračku populaciju koja je ostvarila to pravo", pojasnio je Kurić.

Mišljenja je da se radi o solidnom zakonskom rješenju koje osigurava opstanak Fonda penzionog osiguranja, uz korekcije koje su planirane u narednih šest mjeseci.

Podsjetio je da je Savez samostalnih sindikata BiH organizirao protestno okupljanje zbog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Kurić, kao jedan od kandidat za predsjednika ovog saveza pridružio se protestu iako je i ranije izrazio stav da to nema svrhe te da se radi samo o političkoj promociji aktuelnog rukovodstva Saveza.

"Protesti su to i pokazali, jer je predsjednik izviždan, kao i ostalo rukovodstvo te se ispostavilo da su na protestu bili samo borci i penzioneri. Ovo je bilo totalno narušavanje radničkih prava i zloupotreba Saveza u korist pojedinaca", ocijenio je Kurić.

Novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) odobrili su većinom glasova na vanrednoj sjednici danas poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Ujedno su Vlada FBiH i Federalni zavod PIO obavezani posebnim zaključkom Doma da u narednih šest mjeseci prate provedbu zakona i predlože njegove izmjene kojima bi ispravili osnovne nedostatke, a sve u cilju održivog penzijskog sistema i otklanjanja eventualnih diskriminatornih odredbi, posebno onih koje se odnose na radnike s najnižim primanjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti