Vijesti

Kurt Makula od 1. januara 2008. godine predsjednik Uprave Hypo

04.01.2008. 09:19 / Izvor: Investitor

Kurt Makula, dosadašnji direktor Hypo Alpe Adria Bank Banja Luka i predsjedavajući Upravljačkog savjeta Hypo Group Alpe Adria u Bosni i Hercegovini, s 1. januarom 2008. godine stupio je na novu dužnost, predsjednika Uprave Hypo Alpe Adria Bank Austrija, članice Hypo Group Alpe Adria.

“Gospodin Makula jedan je od najboljih menadžera u našoj Grupi, koji je uspješno spojio dva važna koncepta - koncept rasta i stabilnosti - s ciljem stvaranja novih potencijala na obećavajućem tržištu. Na novoj poziciji imaće svu slobodu da svoje bogato znanje i iskustvo primjeni i na austrijskom tržištu gdje Hypo Grupa ima velike ambicije u budućnosti”, kaže dr. Tilo Berlin, predsjednik Uprave Hypo Group Alpe Adria.

U narednim sedmicama gospodin Makula upriličiće oproštajne posjete sa zaposlenima, klijentima banke, predstavnicima medija te predstavnicima društveno-političkog i kulturnog miljea Bosne i Hercegovine.

Kurt Makula je na čelo banjalučke Hypo banke došao u maju 2003. godine. U toku svog mandata uspio je da izgradi respektabilnu finansijsku instituciju koja je danas najveća banka u Republici Srpskoj, četvrta banka na nivou Bosne i Hercegovine i među prvih pedeset banaka u osam zemalja jugoistočne Evrope.

Finansijski pokazatelji banke koji ostaju nakon Makulinog odlaska su slijedeći: aktiva preko 1,6 milijardi KM, depoziti preko 1,3 milijarde KM, krediti preko milijardu KM, kapital 127 miliona KM. Takođe, očekuje se i veća dobit u odnosu na 2006. godinu. Broj zaposlenih je 510, a aktiva po zaposlenom je preko 3 miliona KM.

Kao predsjedavajući Upravljačkog savjeta Hypo Group Alpe Adria u BiH (Hypo Alpe Adria Bank Banja Luka i Hypo Alpe Adria Bank Mostar) doprinio je da Hypo Grupa bude među prve tri finansijske institucije u Bosni i Hercegovini.

Hypo Alpe Adria Bank Banja Luka članica je austrijske Hypo Group Alpe Adria čija je matična banka osnovana 1896. godine u Klagenfurtu i koja posluje na više od 350 lokacija u trinaest zemalja (Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Lihtenštajn, Njemačka, Mađarska, Bugarska, Makedonija i Ukrajina), i kroz predstavništvo u Londonu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti