KV dozvolilo Nestro Petrolu zaključivanje ugovora o franšizingu

14.03.2014. 13:40 / Izvor: eKapija.ba
KV dozvolilo Nestro Petrolu zaključivanje ugovora o franšizingu

Ugovore o franšizingu zaključit će sa subjektima "COD TRADE" Banja Luka, "RIBAMERC" Banja Luka, "MD BUKVIĆ", Brčko Distrikt, "RESTRUCT" Sarajevo, "RUDING" Istočno Sarajevo i privrednim subjektom. "IMZIT - COMERC" d.o.o. Sarajevo.

Konkurencijsko vijeće BiH  na 83. sjednici je dozvolilo privrednom subjektu Nestro Petrol Banja Luka zaključenje ugovora o franšizingu sa šest privrednih društava u Bosni  Hercegovini. Odnosno,  ugovore o franšizingu zaključiti će sa: "COD TRADE" d.o.o. Banja Luka, "RIBAMERC" Banja Luka, "MD BUKVIĆ", Brčko Distrikt, "RESTRUCT" Sarajevo, "RUDING" Istočno Sarajevo i privrednim subjektom. "IMZIT - COMERC" d.o.o. Sarajevo.

Ugovori se zaključuju na pet godina, a primaoci franšizinga će u tom periodu poslovati pod brendom Nestro, pošto je Konkurencijsko vijeće utvrdilo da je privredni subjekt "Nestro Petrol" ispunio uslov o prenosu i korištenju zaštitnog znaka “Nestro”, budući da je Ugovor o ustupanju licence za korištenje žiga zaključen između privrednog subjekta "OPTIMA Grupa”, sa privrednim subjektom “Zarubežneft” - davalac licence.

Davalac franšize, Nestro Petrol kako je doneseno rješenjem  će obezbjeđivati naftne derivate proizvedene u povezanom privrednom subjektu "Rafineriji nafte Brod" a.d. Brod, te ulja i maziva proizvedena u "Rafineriji ulja Modriča" a.d. Modriča, kao i dodatni asortiman, koji obuhvata duhanske proizvode, piće, prehranu, auto opremu i auto kozmetiku, neprehrambene proizvode, usluge kafića, telefonske dopune, autopraonice...

Konkurencijsko vijeće BiH je utvrdiilo da ugovori o franšizingu sadrže odredbe koje ograničavaju konkurenciju ističući dijelove ugovora u kojima postoji obaveza prodaje na benzinskoj stanici isključivo naftnih derivata pod brendom “Nestro”, te maziva i drugih proizvode iz “Nestro” dodatnog asortimana (“Nestro” permanti, “Nestro” mosol, “Nestro” aditivi i dr.)“.

Konkurencijsko vijeće je, dalo pozitivno mišljenje o ugovorima o franšizingu uzimajući u obzir obrazloženje da će oni unaprijediti proizvodnju i distribuciju roba i usluga unutar Bosne i Hercegovine, da će se angažovati dodatni kapaciteti (npr. prijevoznici, dobavljači, zaposlenici i dr), kao i da će doći do snižavanja cijena naftnih derivata, te povećanja kvaliteta proizvoda na tržištu BiH.

Vijeće je pri donošenju odluke uzelo u obzir i Analizu ekonomskih efekata predmetnog Ugovora urađenu od privrednog subjekta “Nestro Petrol” za period  važenja ugovora 2014.- 2018. godina (uključuje - analizu koeficijenta realizacije derivata na tržištu, prosječnu prodaju po danu, ukupnu maloprodaju derivata, marže, učešće partnera u  marži, profit od prodaje derivata, udio partnera u profitu, uštede na troškovima transporta itd), i kojom su planirani dugoročni pozitivni efekti za sve strane, poslovne partnere predmetnih Ugovora, kao i za krajnje korisnike (potrošače).

Na ova način, formirat će se mreža benzinskih stanica koje odgovaraju modernim potrošačkim i ekološkim zahtjevima, te modernih i povoljnih uslova rada za radnike na benzinskim stanicama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti