Kventum organizirao obuku za članove FŠCZ

25.10.2017. 09:18 / Izvor: Akta.ba
Kventum organizirao obuku za članove FŠCZ
OTVORI GALERIJU

Obuka je posebno značajna za nove članove FŠCZ koji nemaju iskustva, u radu štaba u slučaju proglašenja prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

Na Vlašiću je 20. i 21. oktobra 2017. godine održana obuka “Provođenje mjera zaštite i spašavanja u slučaju nastanka prirodnih i drugih nesreća i osposobljavanje za izvršavanje zadataka u prevenciji i odgovoru na prirodne i druge nesreće u skladu sa ‘Procjenom ugroženosti Federacije BiH’ ˮ.

U okviru seminara predavači su učesnicima govorili o organizaciji civilne zaštite u FBiH, ulozi FŠCZ, izradi, donošenju i ažuriranju planskih dokumenata u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, ulozi i zadacima Operativnog centra civilne zaštite, o međunarodnoj saradnji, mehanizmima civilne zaštite, direktivama EU, koordinaciji prelaska državne granice prilikom primanja ili upućivanja međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju te o efikasnom upravljanju stresom na radnom mjestu.

Ovakvim vidom obuke, koja se organizuje i provodi kroz individualnu i zajedničku obuku i usavršavanje, vrši se dopuna znanja i iskustva članova Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) te ih se priprema za situacije koje izazivaju prirodne i druge nesreće ali i kako se na njih može što efikasnije odgovoriti. Obuka je posebno značajna za nove članove FŠCZ koji nemaju iskustva, u radu štaba u slučaju proglašenja prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.

Organizatori ove obuke bili su Poslovno-edukativni centar “Kventumˮ iz Sarajeva i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) koja je pružila tehničku podršku.

Učsnicima seminara obratili su se ministrica Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) i Fahrudin Solak, direktor FUCZ i načelnik FŠCZ.

U okviru seminara predavači iz Ministarstva sigurnosti BiH, FUCZ i Poslovno-edukativnog centra “Kventumˮ govorili su o organizaciji civilne zaštite u FBiH, ulozi FŠCZ, izradi, donošenju i ažuriranju planskih dokumenata u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, ulozi i zadacima Operativnog centra civilne zaštite, o međunarodnoj saradnji, mehanizmima civilne zaštite, direktivama EU, koordinaciji prelaska državne granice prilikom primanja ili upućivanja međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju te o efikasnom upravljanju stresom na radnom mjestu.

Drugog dana rada ovog seminara upriličeno je praktično rješavanje zadataka po određenoj supoziciji a prezentirani su i prijedlozi članova FŠCZ po mjerama zaštite i spašavanja za angažovanje raspoloživih resursa na otklanjanju i saniranju posljedica izazvanih zemljotresom po zadanom scenariju. Ovim je jasno određena uloga svakog člana Štaba u slučaju prirodne i druge nesreće te mjere koje treba poduzeti ministarstvo ili institucija iz koje dolazi.

Članovima FŠCZ prezentirana je oprema i način rada tima za potrage i spašavanje u urbanom području FUCZ (USAR), koji je oformljen u skladu sa INSARAG smjernicama i  koji je veoma efikasan u potragama i spašavanju kod prirodnih i drugih nesreća, naročito u slučaju zemljotresa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti