Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kvote za čelik bi štetile i bh. industriji

15.07.2018. 07:49 / Izvor: Oslobođenje

Ukoliko se najava uvođenja kvota od Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda iz čelika u EU ostvari, to bi donijelo mnogo problema i proizvođačima u Bosni i Hercegovini, a bilo bi i problematično sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.

Održivost

Uvođenje kvota negativno bi se odrazilo na bh. ekonomiju, a posebno poslovanje željezare ArcelorMittala Zenica, koji je najveći izvoznik čelika iz BiH i u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5 posto i zapošljava 3.000 radnika.

"Potpunom implementacijom zaštitnih mjera Evropske unije, kompanija ArcelorMittal Zenica bi izgubila preko 30 posto prodajnih količina gotovih proizvoda od čelika. ArcelorMittal Zenica trenutno izvozi u Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku - ovo su naša glavna tržišta. Smanjenje proizvodnje u kompaniji bi direktno uticalo na poslovanje naših više od 300 poslovnih partnera, od kojih su Željeznice FBiH i RS-a, Elektroprivreda i BH gas najvažniji. Ovo je jedan od najgorih oblika globalne kvote gdje se uvoz u EU iz BiH smatra jednakim kao za bilo koju drugu državu u svijetu. S obzirom na to da smo mi mala jedinica, globalna kvota se vrlo brzo može popuniti i to može ozbiljno naštetiti poslovnoj održivosti ArcelorMittala Zenica i ArcelorMittala Prijedor u narednih nekoliko mjeseci", kazali su nam iz ArcelorMittala.

Razgovarali su iz ove firme sa nadležnima i kažu da su optimistični da će poduzeti sve korake da se zaštiti poslovanje i zaposleni u našoj zemlji, a reagovali su na ovu najavu i iz Privredne komore Federacije BiH.

Udarac

"Uvođenje kvota, tj. ograničavanje izvoza proizvoda od čelika, ekonomiji BiH zadalo bi težak udarac, čime bi se dosadašnja velika nezaposlenost dodatno pojačala. Naime, u BiH u metalskoj industriji direktno je zaposleno oko 40.000 radnika, dok indirektno u pratećoj i uslužnoj industriji radi najmanje još 40.000 radnika. Više od 30 posto izvoza BiH čine proizvodi od metala, a više od 25 posto ukupne proizvodnje BiH odnosi se na proizvodnju proizvoda od metala. Svako ograničavanje izvoza proizvoda od čelika i uvođenje kvota proizvođačima u BiH imat će veliki negativan uticaj na bh. firme i cjelokupnu privredu, te vrlo lako može ugroziti skromni ekonomski rast BiH i zemlju dodatno oslabiti", kazao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik PKFBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti