Laboratoriju INZ-a uručen certifikat o akreditaciji

04.07.2017. 17:09 / Izvor: Akta.ba
Laboratoriju INZ-a uručen certifikat o akreditaciji

U okviru projekta osposobljavanja laboratorija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), uspješno je okončan proces akreditovanja.

Laboratoriju INZ-a uručen Certifikat o akreditaciji, nastavljaju se opremanja i akreditiranja laboratorija po ISO 17025 standardu.

U okviru projekta osposobljavanja laboratorija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), uspješno je okončan proces akreditovanja Laboratorije za mikrobiologiju hrane i vode, a Certifikat o akreditaciji laboratorija po ISO 17025 standardu ovih dana je stigao u INZ.

"Laboratorijske analize hrane predstavljaju jednu od ključnih djelatnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. INZ je nastao spajanjem Zavoda za javno zdravstvo i Veterinarskog zavoda. Kao vodeća zdravstvena ustanova u oblasti javnog zdravlja na našim prostorima raspolaže visokokvalificiranim kadrovima, opremom, te uspješno primjenjuje nove tehnologije, zakone i pravilnike za potrebe svojih korisnika u Zeničko-dobojskom kantonu i cijeloj Federaciji BiH (FBiH). Briga o javnom zdravlju predstavlja veliku odgovornost, stoga potenciramo stalni razvoj, u cilju ispunjenja zahtjeva najnovijih standarda", istakao je Senad Huseinagić, direktor INZa.

Institut je početkom ove godine realizovao projekat adaptacije i opremanja Odjeljenja za dijagnostiku bakterijskih i drugih zaraznih bolesti životinja, na lokaciji Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” Zenica.

Tokom adaptacije ovog prostora provedeni su građevinski zahvati, a potom uređenje prostora u cilju zadovaljavanja propisanog standarda za ovu vrstu laboratorije u cilju dobijanja akreditacije od strane BAT-e. Time će laboratorija biti dovedena na nivo jedne od najsavremenijih laboratorija za ispitivanje uzoraka na parazitološke, bakteriološke i serološke pretrage u širem regionu. Nastavljen je proces opremanja laboratorije savremenom opremom, te osposobljavanja osoblja, kako bi se odgovorilo svim zahtjevima u pogledu traženih standarda.

Time bi se laboratori osposobio za dobijanje poslova monitoringa nad zaraznim bolestima životinja, koje se obavezno ispituju shodno zakonskim propisima.

Rad laboratorija je odobren od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Sarajevo (Rješenjem broj: UP-I-06-2-24/17-853-7/17 J.B. od 15.06.2017.godine). Također, pokrenut je postupak akreditacije laboratorijskih postupaka kod Agencije za akreditaciju BAT-a. Kako je rad Instituta multidisciplinaran nastavlja se i opremanje Laboratorija za hemijske analize hrane i vode.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti