Lagumdžija: Imamo nekoliko linija za implementaciju sredstava

18.09.2014. 09:25 / Izvor: Fena
Lagumdžija: Imamo nekoliko linija za implementaciju sredstava

Na donatorsku konferenciju u Briselu smo otišli sa zahtjevima za negdje oko milijardu i tri stotine miliona za urgentne potrebe u BiH, a vratili smo se sa iznosom koji je negdje više od 20 posto veći, kazao je Lagumdžija.

Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici upoznato o Informaciji o aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH nakon održane Međunarodne donatorske konferencije u Briselu 16. jula ove godine. "Na donatorsku konferenciju u Briselu smo otišli sa zahtjevimi za negdje oko milijardu i tri stotine miliona za urgentne potrebe u BiH, a vratili smo se sa iznosom koji je negdje više od  20 posto veći", kazao je za Agenciju Fena zamjenik predsjedsavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Također smo, dodao je on, dobili negdje oko 90 miliona maraka za regionalne projekte koji su usmjereni ka prevenciji šteta, "koje smo zajedno trebali da radimo i da implementiramo u slivu rijeke Save sa Hrvatskom i Srbijom".

Kada su u pitanju aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministar Lagumdžija je kazao da je on domaćin sastanku ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana i komesara Filea na marginama Generalne skupštine Ujedninjenih nacija za sedam dana, gdje bi trebali upravo govoriti o daljim regionalnim projektima, među koje spadaju prevencije od elementarnih nepogoda.

"Ono što je također bitno reći, da ta sredstva koja smo ostvarili, negdje oko 20 procenata tih sredstava iznose grantovi ili pokloni, a preostala sredstva, negdje oko milijardu maraka su krediti koji se u finansijskom svijetu zovu „pokloni“ kazao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, na web sajtu Ministarstva vanjskih poslova BiH imaju precizne podatke o tome šta je ko obećao, šta je ko donirao.

"Kada je u pitanju implementacija sredstava, imamo nekoliko linija za implementaciju. Dio tih sredstava dolazi kao što su recimo sredstva ili kredit od Svjetske banke za urgentnu pomoć. On dolazi na račun Ministarstva finansija i on se proslijeđuje prema entitetima koji dalje onda ta sredstva usmjeravaju prema lokalnoj zajednici na konkretnim projektima", kazao je ministar Lagumdžija.

Dodao je da se najveći dio tih sredstava implementira direktno od donatora, kao što je recimo UNDP, kao što je Evropska unija.

- Navest ću kao malu ilustraciju, Evropska unija je trenutno pokrenula program za oporavak od poplava u vrijednosti od nekih skoro 90 miliona maraka i to su uglavnom sredstva koja Evropska komisija sama implementira. UNDP, s druge strane, ima program svoje implementacije projekata vrijedan desetke miliona maraka koji se uglavnom bavi potrebama širih zajednica neposredno nakon poplava - kazao je Lagumdžija.

To su uglavnom, dodao je on, rekonstrukcija osnovne infrastrukture u lokalnim zajednicama, od škola, domova zdravlja. Tako su sanirani neki mostovi oštećeni u poplavama u Tuzlanskom kantonu, obnavlja se škola u Sanskom Mostu, itd.

"Za nas je jako važno, kao Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobili smo saglasnost Predsjedništva BiH, da pokrenemo inicijativu „Otvoreno partnerstvo vlasti“, što je jedan međunarodni projekt. I u tom međunarodnom projektu također tokom Generalne skupštine Ujedninjenih nacija trebamo da idemo dalje u konkretizaciju na jednom skupu koji je upravo tome posvećen, a to podrazumijeva da se naprave mehanizmi za nadzor u koji će biti uključeni svi predstavnici nevladinih organizacija, medija i pojedinci", kazao je ministar Lagumdžija.

Pojednostavljeno rečeno, dodao je on, da se za svaki fening zna gdje je došao i kuda je utrošen.

"To je posebno važno, jer mi očekujemo početkom iduće godine da u Briselu bude sastanak na kojem bi se sumiralo šta je urađeno, šta je implementirano i koji su efekti toga",  naveo je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, prije svega, imalo ulogu da izlobira da, zajedno sa našim susjedima Srbijom, se što bolje pripremimo za donatorsku konferenciju.

"To smo uspjeli jer smo prevazišli očekivanja za više od 20 procenata. Međutim, sama implementacija sada treba, prije svega, da bude na lokalnim zajednicama, na kantonalnim, odnosno entitetskim vlastima i da budemo ti koji ćemo što je moguće više od predstavnika međunarodne zajednice i pojedinih država tražiti da i oni učestvuju u konkretnim - od opravke škola, krovova, vodovoda, saniranja infrastrukture i slično", kazao je ministar Lagumdžija.

Na donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu osigurano je 810.457.743 eura, od čega su 670,7 miliona eura krediti, a 139,7 miliona eura grantovi, kao i 41,4 miliona eura grantova za projekte regionalne saradnje sa Srbijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti