Lakše do posla u drvnom i metalskom sektoru BiH

03.03.2015. 08:36 / Izvor: SRNA
Lakše do posla u drvnom i metalskom sektoru BiH

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Zoran Starčević i predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta "Interfob" Zoran Vuković uručili su jučer sertifikate o završenoj obuci za rad na CNC mašinama

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Zoran Starčević i predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta "Interfob" Zoran Vuković uručili su jučer sertifikate o završenoj obuci za rad na CNC mašinama za deset učesnika projekta "Lakše do posla u drvnom i metalskom sektoru BiH".

Starčević je rekao da je opština Novi Grad trajno opredijeljena za poboljšanje zaposlenosti i da se nada da će nakon završene obuke za rukovanje CNC mašinom učesnici projekta lakše naći posao.

On je naveo da je opština prošle godine prihvatila program "Lakše do posla u drvnom i metalskom sektoru BiH" i potpisala ugovor o sufinansiranju.

"Tokom praktične obuke oni su napravili po pet stolova i ormara koje će donirati opštini, a mi ćemo ih usmjeriti, gdje bude najpotrebnije", rekao je Starčević.

Vuković je naveo da je kroz projekat u Novom Gradu, Modriči, Srpcu i Banjaluci obučena 71 osoba za zanimanja - CNC operateri za drvo i metal, kao i lakireri.

Prema njegovim riječima, iz Projekta zapošljavanja mladih finansirano je 50 odsto projekta, 30 odsto je finansirala opština Novi Grad, a ostatak je učešće partnera "Gavranović namještaj" iz Prijedora kroz praktični dio obuke.

"Obuka je obavljena po principu dvije trećine prakse i trećina teorije, a polaznici su prošli kompletan program za CNC operatera koji je zvanično priznat i u Zavodu za obrazovanje odraslih", rekao je Vuković.

On smatra da nakon obuke učesnici imaju priliku da se zaposle kod partnera projekta u preduzeću "Gavranović namještaj" u Prijedoru, ali i da su im veće šanse za zaposlenje kod drugih poslodavaca u regiji.

Vuković kaže da će, iako to nije bilo predviđeno projektom, biti obavljena i obuka za rukovanje softverom - korpus za trodimenzionalno projektovanje kako za polaznike obuke, tako i za zaposlene u preduzeću "Gavranović namještaj".

"Tako ćemo im dodatno povećati znanje za ovo deficitarno zanimanje", naveo je Vuković.

Prije projekta "Lakše do posla u drvnom i metalskom sektoru BiH", Interfob je učestvovao i u projektu Prilika plus - obrazovanje odraslih.

"Sada ćemo ići na dualno obrazovanje u smislu prakse za učenike srednjih tehničkih škola i obrazovanje odraslih. Nastavićemo širiti model i tražiti sredstva od Zavoda za zapošljavanje, vlada, ministarstava i stranih agencija da bi premostimo problem školovanja deficitarnih zanimanja dok se u školstvu to ne usvoji kao redovna praksa", rekao je Vuković.

Projekat "Lakše do posla u drvnom i metalskom sektoru u BiH" realizuje Udruženje šumarstva i prerade drveta "Interfob" u četiri opštine u Srpskoj - Modriča, Banjaluka, Novi Grad i Srbac kroz Program zapošljavanja mladih koji podržavaju Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a realizuje njemačka kompanija "Gopa".

U Novom Gradu projekt su podržali opština, Klub za traženje posla i preuzeće "Gavranović namještaj"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti