Laktaši pretrpjeli višemilionsku štetu: Najviše pogođen privredni sektor

26.05.2014. 08:11 / Izvor: SRNA
Laktaši pretrpjeli višemilionsku štetu: Najviše pogođen privredni sektor

Opština Laktaši je u poplavama pretrpjela višemilionsku štetu, a prema procjenama, ona je najveća u privrednom sektoru. Stradalo je naselje Trn u kome je smješten veliki broj privrednih objekata.

Opština Laktaši je u poplavama pretrpjela višemilionsku štetu, a prema procjenama, ona je najveća u privrednom sektoru, izjavio je jučer Srni zamjenik načelnika ove opštine Ognjen Vulin.

On je rekao da je naročito stradalo naselje Trn u kome je smješten veliki broj privrednih objekata, prije svega privatnih preduzeća.

Vulin kaže da su, osim Trna, bila poplavljena i naseljena mjesta Glamočani, Šušnjari, Veliko Blaško, Kosjerevo, Kriškovci i Šeškovci.

"Na području opštine poplavljeno je više od 1.400 stambenih jedinica, 350 do 400 privrednih subjekata i više od 2.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta", naveo je Vulin.

Prema njegovim riječima, opština je formirala 12 komisija, od kojih dvije procjenjuju privredne subjekte, dvije poljoprivredna gazdinstva, a ostale su angažovane na procjeni štete na individualnim stambenim objektima i infrastruktri.

Vulin je istakao da je Civilna zaštita pravovremeno reagovala već 16. maja, da su njeni pripadnici izašli na teren i radili na zaštiti i spasavanju života ugroženog stanovništva, dostavljali hranu i higijenuska sredstva, a kada se voda povukla radili su na odvozu smeća i drugim neophodnim aktivnostima.

On je podsjetio da je opština Laktaši juče ukinula vanrednu situaciju.

Predsjednik Skupštine opštine Laktaši Snježana Kelečević rekla je da je veliku štetu pretrpjela poljoprivreda i da su komisije na terenu radi procjene štete.

"Vrlo brzo će biti poslati zahtjevi za sjemenski materijal kako bi poljoprivrednici mogli zasijati nove površine, tako da se uspostavi proizvodni ciklus u poljoprivredi", navela je Kelečevićeva, dodajući da će ta aktivnost biti obavljena prije procjene štete.

Ona je rekla da je voda u pojedinim dijelovima opštine odnijela velike površine obradivog zemljišta, što trenutno predstavlja moguću prijetnju kućama i objektima.

Foto: ATVBL

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti